Ιράκ: Ο πρόεδρος “καθαίρεσε”τον Μαλίκι και διόρισε νέο πρωθυπουργό

Στα δικαστήρια προσφεύγει το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, μετά τον διορισμό του Χάινταρ αλ Αμπάντι στη θέση του πρωθυπουργού,κατόπιν εντολής του προέδρου της χώρας, Φουάντ Μασούμ.  

Ο Χάινταρ αλ-Αμπάντι είχε επιλεγεί νωρίτερα από τον σιιτικό συνασπισμό για την πρωθυπουργία, αλλά η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης είχε καθυστερήσει, εξαιτίας των πολιτικών διενέξεων και του κύματος βίας που πλήττει τη χώρα.  

Ο σιιτικός συνασπισμός στο ιρακινό κοινοβούλιο είχε ορίσει τον Αμπάντι υποψήφιο για την πρωθυπουργία στη θέση του Μάλικι. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του πρακτορείου ειδήσεων Al-Forat News, 127 από τους 173 σιίτες βουλευτές του συνασπισμού των σιιτών υποστήριξαν τον Αμπάντι, παρά την επιμονή του Μάλικι να σχηματίσει ο ίδιος την επόμενη κυβέρνηση. Οι αριθμοί, εφόσον επιβεβαιωθούν, σημαίνουν ότι περίπου οι μισοί από τους βουλευτές του Μάλικι εγκατέλειψαν τον πρωθυπουργό.    

Ωστόσο,  οι πολιτικοί σύμμαχοι του Μάλικι στο κοινοβούλιο υποστηρίζουν ότι ο αλ Αμπάντι, ο άνθρωπος που τον διαδέχεται στην πρωθυπουργία, "δεν νομιμοποιείται" να σχηματίσει κυβέρνηση.

Διαβάζοντας μια ανακοίνωση στο κανάλι Ιρακίγια, την κρατική τηλεόραση, ο Χάλαφ Άμπντουλ Σάμαντ, που είναι μέλος του κόμματος Ντάουα ("Κράτος Δικαίου") του Μάλικι, είπε ότι ο Χάινταρ αλ Αμπάντι "εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του". "Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να προσβάλουμε την απόφαση αυτή στα δικαστήρια", πρόσθεσε ο Σάμαντ, έχοντας στο πλευρό του έναν σκυθρωπό Μάλικι.

Σύμφωνα με το Ντάουα, οι 43 από τους συνολικά 53 βουλευτές του, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον διορισμό του αλ Αμπάντι.