Η απελπισμένη μειονότητα των Γεζίντι επιστρέφει στο Ιράκ

Χιλιάδες εξαθλιωμένοι άνθρωποι, μέλη της μειονότητας των Γεζίντι, προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Ιράκ από τη γειτονική Συρία, όπου είχαν καταφύγει για να γλιτώσουν από την σφαγή και τη βαρβαρότητα των εξτρεμιστών ισλαμιστών. 

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν τουλάχιστον 500 μέλη της ιρακινής μειονότητας των Γεζίντι στη διάρκεια της προέλασής τους στο βόρειο Ιράκ, ως παραδειγματισμό επειδή δεν δέχθηκαν ν’ ασπαστούν το Ισλάμ. Σύμφωνα με τον ιρακινό υπουργό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, οι τζιχανιστές έθαψαν ζωντανά κάποια από τα θύματά τους, περιλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, ενώ περίπου 300 γυναίκες απήχθησαν ως σκλάβες.

Οι Γεζιντίτες κατέφυγαν στη Συρία και τώρα επιδιώκουν να επιστρέψουν στις ελεγχόμενες από Κούρδους περιοχές του Ιράκ. Όμως μέσα στο χάος που επικρατεί στην άνυδρη, άγονη οροσειρά Σίντζαρ εν μέσω καύσωνα,ολόκληρες οικογένειες έχουν χωριστεί και δεν ξέρουν αν θα συναντηθούν και πάλι.

«Έβαλα δύο από τους γιους μου σ’ ένα αυτοκίνητο και μόλις πήγα να πάρω και το τρίτο παιδί, το αμάξι είχε φύγει. Έτσι έπρεπε να περπατήσω τη μισή απόσταση. Μας πήρε ένα άλλο αυτοκίνητο και τελικά φθάσαμε εδώ. Από τα τρία μου παιδιά μόνο αυτό είναι μαζί μου. Ψάχνω τ’ άλλα δύο, όπως και τον σύζυγό μου, από εκείνη τη στιγμή» λέει η Μπαγιάν Χάιντρ.

Στην πόλη Ντέρικ, οι τοπικές αρχές των κουρδικών ημιαυτόνομων περιοχών έχουν στήσει σκηνές για να τους υποδεχθούν, αλλά οι ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης είναι τεράστιες. Γι’ αυτό και ζητούν πλέον εκτός από την ενίσχυση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ωστόσο, ενα βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 υποχρεώθηκε να ματαιώσει την αποστολή παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες που έχουν παγιδευτεί σε βουνό, στο βόρειο Ιράκ, καθώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος τα δέματα που θα έριχνε από τον ουρανό να χτυπήσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από κάτω.