“Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ιράκ”

"Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" γίνονται στο βόρειο Ιράκ, καταγγέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) απειλούν πλέον την αυτόνομη επαρχία του Κουρδιστάν και χιλιάδες άμαχους.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Κάθριν Άστον ανέφερε ότι "προκαλεί φρίκη η ταχεία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης" στο βόρειο Ιράκ. "Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, κυρίως μειονοτικοί, εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες λόγω των διωγμών και των παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στις περιοχές όπου προελαύνουν οι εξτρεμιστές σουνίτες μαχητές, επισήμανε.

Σε μια φρικιαστική αποκάλυψη που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας: οι τζιχαντιστές έθαψαν περισσότερους από 300 ανθρώπους ζωντανούς. Πρόκειται για μέλη της διωκόμενης μειονότητας, τους Γεζίντι.

Διαβάστε: Αλλαξοπιστήστε ή πεθαίνετε: Τζιχαντιστές περικύκλωσαν Γεζίντι

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν και νέες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Δείτε φωτογραφίες: Αρμπίλ: Η πρωτεύουσα του Κουρδιστάν που θέλουν οι τζιχαντιστές

Οι επιθέσεις που πραγματοποίησαν μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, είχαν στόχο την προστασία των δυνάμεων των Κούρδων Πεσμεργκά απέναντι στους τζιχαντιστές.

Ακόμη, οι κουρδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις, ανέκτησαν τον έλεγχο από τους τζιχαντιστές δύο πόλεων στο βόρειο Ιράκ αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να αντιστραφεί το κλίμα, δήλωσε ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος στο Ρόιτερς.

Ερωτηθείς για πόσο χρόνο θα συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, ο αξιωματούχος είπε: "Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα".