Συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για τριήμερη εκεχειρία στη Γάζα

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν να τηρήσουν 72ωρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τέθηκεί σε ισχύ σήμερα Παρασκευή στις 8 το πρωί, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Στην κοινή τους δήλωση αναφέρεται ότι “οι δυνάμεις εδάφους θα παραμείνουν στις θέσεις τους” κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, κάτι που σημαίνει ότι οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν.

“Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση έως ότου ξεκινήσει η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και να συμμορφωθούν πλήρως με τις δεσμεύσεις τους κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας”, δήλωσαν Κέρι και Μπαν. “Η εκεχειρία αυτή είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου να δοθεί στους αμάχους η πολυπόθητη ανάπαυλα από τις βιαιότητες”.

Η Χαμάς δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει την τριήμερη κατάπαυση του πυρός, με τον εκπρόσωπό της, Άμπου Ζούχρι, να δηλώνει στο Reuters: ”Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών και έχοντας στο νου την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λαό μας, οι οργανώσεις αντίστασης συμφώνησαν στην 72ωρη ανθρωπιστική και αμοιβαία εκεχειρία που θα ξεκινήσει στις 8 την Παρασκευή, εφόσον όμως και η άλλη πλευρά τηρήσει τη συμφωνία”.

“Όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις είναι ενωμένες σε αυτό το ζήτημα”, τόνισε ο Άμπου Ζούχρι.

Την Πέμπτη, 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές στο στρατόπεδο προσφύγων Νουσεϊράτ, που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας και τη νότια πόλη Χαν Γουνίς, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γάζας, Ασράφ αλ-Κέντρα.

Έντεκα νεκροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Νουσεϊράτ, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι όλα τα θύματα βρίσκονταν στο σπίτι μίας οικογένειας τη στιγμή της επιδρομής. Τρεις ακόμα, συμπεριλαμβανομένης μίας γυναίκας, σκοτώθηκαν στη Χαν Γουνίς.

Διαβάστε: Reuters: Ισραηλινό τανκ έσπασε την εκεχειρία στη Γάζα