Μετά τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τον ΟΗΕ, η κυβέρνηση της Βρετανίας και της Γερμανίας κάλεσαν σήμερα τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη λόγω της ραγδαίας κλιμάκωσης της αιματηρής βίας.
Μάλιστα, μια οχηματοπομπή της πρεσβείας της Βρετανίας επλήγη από πυρά καθώς εκινείτο προς τα σύνορα με την Τυνησία, κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας κατάληψης των αυτοκινήτων έξω από την Τρίπολη- χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.
Πέραν της Γερμανίας και της Βρετανίας, το Βέλγιο έχει συστήσει από την 16η Ιουλίου στους υπηκόους του να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ την ίδια οδηγία έχουν εκδόσει η Τουρκία, η Ισπανία και η Μάλτα. Πολλές ακόμη χώρες αποθαρρύνουν τα ταξίδια στη Λιβύη—η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Φινλανδία.
Η Γαλλία δεν έχει προς το παρόν δώσει στην δημοσιότητα κάποια οδηγία για όλη τη χώρα, αλλά προτείνει στους ταξιδιώτες στη Λιβύη να επιδεικνύουν «τη μεγαλύτερη δυνατή σύνεση» και αποθαρρύνει τις μετακινήσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ιδίως στη Βεγγάζη, όπου ένας Γάλλος υπήκοος δολοφονήθηκε τον Μάρτιο.
Η Ιταλία έχει καλέσει επίσης τους υπηκόους της να «περιορίσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις μετακινήσεις τους στην επικράτεια (της Λιβύης)», όπως και «μέσα στις πόλεις», καθώς και να «ενημερώνονται συνεχώς για την κατάσταση ασφαλείας» στη χώρα.
Το τελευταίο διάστημα, η βία στη χώρα χαρακτηρίζεται η χειρότερη μετά τον εμφύλιο πόλεμο που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Μόνο το Σάββατο και την Κυριακή, περισσότεροι από 100 άνθρωποι- κυρίως άμαχοι- σκοτώθηκαν σε Τρίπολη και Βεγγάζη, καθώς διάφορες ένοπλες οργανώσεις και φυλές μάχονται μεταξύ τους για τον έλεγχο κομβικών πόλεων.