Σοκ προκάλεσε σε όλο τον πλανήτη η είδηση ότι οι τζιχαντιστές του Ιράκ διέταξαν γυναίκες και κορίτσια, ηλικίας 11 έως και 46 ετών να κάνουν κλειτοριδεκτομή. Παρ' ότι η πληροφορία διαψεύστηκε κατόπιν, επανέφερε στο προσκήνιο τη βίαιη καθημερινότητα που ζουν εκατομμύρια κορίτσια στον πλανήτη.
Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, κάθε 10 δευτερόλεπτα ένα κορίτσι κάπου στον πλανήτη υφίσταται τη βάρβαρη πρακτική της κλειτοριδεκτομής.
Τις σκέψεις της και τα βιώματά της για τη βάναυση αυτή πρακτική εξέφρασε στο Έθνος της Κυριακής η Γουόρις Ντίρι, η γυναίκα που με το βιβλίο της το "Λουλούδι της ερήμου" κατάφερε να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για το θέμα.
Η γυναίκα που σήμερα είναι μοντέλο κατάφερε να αποδράσει από τις ερήμους της Σομαλίας, όπου υποβλήθηκε σε κλειτοριδεκτομή και τελικά να γίνει κορυφαία ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.
"Κάθε ιστορία ενός κοριτσιού ή μιας γυναίκας που πρέπει να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων (Female genital mutilation- FGM) είναι το ίδιο φρικιαστική" λέει η Ντίρι.
"H κατάσταση των γυναικών στην Αφρική είναι ακόμα απαράδεκτη. Στις περισσότερες αφρικανικές χώρες οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα, μπορείς να τις χτυπάς, να τις βιάζεις, να τις αγοράζεις, να τις διώχνεις και να τις ακρωτηριάζεις" λέει η Σομαλή για την κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες στην Αφρική αλλά και άλλες χώρες του κόσμου. Ενώ για την πατρίδα της, τη Σομαλία εκτιμά ότι "είναι πιθανότατα το χειρότερο μέρος στην Αφρική για τις γυναίκες".
Κάτι το οποίο πολλοί αγνοούν όμως είναι ότι τα βασανιστήρια που υφίστανται οι γυναίκες συμβαίνουν και στις δυτικές κοινωνίες. "Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κλειτοριδεκτομή είναι διαδεδομένη και στις αφρικανικές κοινότητες της Ευρώπης. Ασκούν τεράστια πίεση και απειλούν τις μητέρες για να υποβάλουν τις κόρες τους σε κλειτοριδεκτομή, ειδάλλως θα βρεθούν στο περιθώριο και δε θα επιτρέπουν στις κόρες τους να παίζουν και να έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά στην κοινότητα", κατήγγειλε η 49χρονη ειδική πρέσβειρα του ΟΗΕ για τα γυναικεία δικαιώματα.
Γεννημένη σε οικογένεια νομάδων στην έρημο της Σομαλίας, κοντά στα σύνορα με την Αιθιοπία, η Ντίρι υπέστη ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων στην τρυφερή ηλικία των πέντε ετών. Στα 13 της, αφού υποχρεώθηκε να παντρευτεί έναν άντρα, κατά πολλές δεκαετίες μεγαλύτερό της, η νεαρή Ντίρι βρήκε το θάρρος να δραπετεύσει φτάνοντας μετά από πολλές περιπέτειες στο Λονδίνο. Στην αρχή η όμορφη κοπέλα εργάστηκε ως καθαρίστρια και ως υπάλληλος στα McDonald's, όμως, όταν ενηλικιώθηκε, ανακαλύφθηκε από έναν από τους κορυφαίους φωτογράφους μόδας της Βρετανίας, τον Τέρενς Ντόνοβαν, ο οποίος την ανέδειξε σε τοπ μόντελ. Από πολλούς η Ντίρι ονομάζεται "Η γυναίκα σύμβολο κατά της βαρβαρότητας ".