Στην εκκένωση της πρεσβείας τους στη Λιβύη προχώρησαν σήμερα οι ΗΠΑ, εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες πολιτοφυλακές στην Τρίπολη, που μαίνονται εδώ και δύο εβδομάδες, κοντά στις εγκαταστάσεις της.
Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το προσωπικό μεταφέρθηκε στην Τυνησία, απ΄όπου θα επιστρέψει στις ΗΠΑ.
Η απομάκρυνση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας υπογραμμίζει την επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Λιβύης, ειδικά ύστερα από δύο εβδομάδες συγκρούσεων.
Παράλληλα, η Τουρκία απομάκρυνε περίπου 700 Τούρκους εργαζόμενους στη χώρα.
Η κυβέρνηση της Λιβύης προειδοποίησε την Παρασκευή κατά του κινδύνου "κατάρρευσης του κράτους".
Το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι κλειστό από τις 13 Ιουλίου οπότε ξέσπασαν οι συγκρούσεις, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 47 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 120, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.
Οι συγκρούσεις αυτές, οι πιο αιματηρές μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ξέσπασαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε μια ομάδα πρώην ανταρτών από την πόλη Μιζουράτα με σκοπό να εκδιώξει από το αεροδρόμιο τους πρώην αντάρτες της πόλης Ζεντέν. Οι πρώην αντάρτες του Ζεντέν θεωρούνται από τους ισλαμιστές ως ο ένοπλος βραχίονας του φιλελεύθερου κινήματος στη Λιβύη και ελέγχουν μετά την πτώση του Καντάφι το αεροδρόμιο της Τρίπολης και πολλές άλλες στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.
Οι αντίπαλοί τους τους κατηγορούν ότι στις τάξεις τους περιλαμβάνονται μαχητές και αξιωματικοί του στρατού του Καντάφι, οι οποίοι συμμετείχαν στη βίαιη καταστολή της εξέγερσης του 2011.
Παρόλα αυτά, Λίβυοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συγκρούσεις αυτές είναι μέρος μιας μάχης επιρροής μεταξύ πολιτικών ομάδων, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.