Χούντα Ταϊλάνδης: Ελεύθερη να φύγει η πρώην πρωθυπουργός

Η χούντα της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτρέπει στο εξής στην πρώην πρωθυπουργό Γινγκλάκ Σιναουάτρα να εγκαταλείψει την χώρα- για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα της 22ας Μαΐου- και να ταξιδέψει στο εξωτερικό, με τον όρο να ενημερώνει τις ταϊλανδικές αρχές για το που βρίσκεται, μέσω των πρεσβειών στις χώρες που θα επισκεφθεί.

Το Εθνικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Τάξη (NCPO, όπως ονομάζεται η στρατιωτική χούντα) ενέκρινε το αίτημα της Γινγκλάκ να εγκαταλείψει τη χώρα "καθώς δεν αντιτάχθηκε ποτέ στην εργασία του NCPO και τήρησε ένα χαμηλό προφίλ",

Η Γινγκλάκ, η οποία ανέβηκε στην εξουσία μετά την νίκη της στις βουλευτικές εκλογές του 2011, εκδιώχθηκε από την θέση της από την δικαιοσύνη τον Μάιο, λίγο πριν από το πραξικόπημα . Αφού κρατήθηκε για πολλές ημέρες σε μυστικές τοποθεσίες, αφέθηκε ελεύθερη μετά την υπογραφή της δέσμευσης ότι θα παύσουν πλέον να ασκούν πολιτική.

Η πρωην πρωθυπουργός αναμενόταν να μεταβεί στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα για τα 65α γενέθλια του αδελφού της Ταξίν Σιναουάτρα, επίσης πρώην πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, ο οποίος βρίσκεται στην εξορία μετά την εκδίωξή του από την εξουσία από το προηγούμενο πραξικόπημα που είχε γίνει το 2006.

Ο Ταξίν, ο οποίος ζει εξόριστος στο Ντουμπάι για να γλιτώσει από μια ποινή φυλάκισης που του έχει επιβληθεί για κατάχρηση κεφαλαίων, συνεχίζει να διχάζει το βασίλειο.

Από το πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε ο Ταξίν, η Ταϊλάνδη αντιμετωπίζει μια σειρά από πολιτικές κρίσεις στις οποίες αντιμέτωποι τάσσονται οι εχθροί με τους υποστηρικτές του.