Ισραήλ: Νέες ρουκέτες κατά Γάζας παρά την κατάπαυση πυρός

Σειρά ρουκετών εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του Ισραήλ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας να αποδεχθεί την αιγυπτιακή πρόταση για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός από τις 09:00 της Τρίτης, τοπική ώρα, πρόταση την οποία απέρριψε τόσο η Χαμάς, όσο και η ένοπλη πτέρυγά της, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ.

Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά την αναχαίτιση από το αντιπυραυλικό σύστημα "Σιδηρούς Θόλος" πολλών ρουκετών επάνω από την ισραηλινή πόλη Άσντοντ, ενώ οι σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι επλήγη εργοστάσιο στην πόλη Άσντοντ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Το δίκτυο Channel Two TV μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκαν δέκα ρουκέτες.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι σταμάτησε τις επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε πριν από την επίθεση κατά της πόλης Ασντόντ ότι τρεις ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί από τον παλαιστινιακό θύλακα μετά τις 09:00 της Τρίτης.

Όπως μετέδωσε αργότερα το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ξεκίνησαν και πάλι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, έξι ώρες αφότου το Ισραήλ συμφώνησε μονομερώς στην πρόταση εκεχειρίας της Αιγύπτου, η οποία δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τους παλαιστίνιους αντάρτες.

"Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται και πάλι", δήλωσε μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού από την Ιερουσαλήμ, αφού επλήγησαν τουλάχιστον δύο στόχοι στη Γάζα.

Η αιγυπτιακή πρόταση προέβλεπε αποκλιμάκωση και στη συνέχεια τερματισμό των εχθροπραξιών μετά τις 09:00.

Θετικό βήμα είχε θεωρηθεί από τις ΗΠΑ η πρωτοβουλία της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Οι Αμερικανοί ευελπιστούσαν ότι αυτή η κίνηση αυτή "θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της σταθερότητας το συντομότερο δυνατόν".

Ο υπουργός των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε "άμεσες συνομιλίες" με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και κυβερνητικούς αξιωματούχους της Αιγύπτου, δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

"Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εργαστούν ώστε να βρεθεί μια λύση "σε αυτή την επικίνδυνη και ασταθή κατάσταση", τόνισε.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σήμερα τη "θρασύτατη εκτόξευση" ρουκετών από τους αντάρτες της Χαμάς, ενώ προειδοποίησε για τους "μεγάλους κινδύνους κλιμάκωσης" της βίας στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς, που δεν έχει ακόμη συμφωνήσει στην πρόταση εκεχειρίας την οποία υπέβαλε η Αίγυπτος αντίθετα με το Ισραήλ, εκτόξευσε και σήμερα ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του εβραϊκού εδάφους.

"Δεν μπορώ καταδικάσω αρκετά έντονα τις ενέργειες της Χαμάς που τόσο θρασύτατα εκτοξεύει ρουκέτες [...] μπροστά στις προσπάθειες καλής θέλησης (να συμφωνηθεί μια εκεχειρία)", δήλωσε ο Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βιέννη.

"Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κλιμάκωσης της βίας", προειδοποίησε επίσης ο αμερικανός υπουργός, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δώσουν χρόνο στην αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία ώστε να λειτουργήσει. Παρόλα αυτά ο Κέρι υπογράμμισε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να μεταβεί στη Μέση Ανατολή, αν είναι απαραίτητο.

Παράλληλα ο Κέρι σε ανακοίνωσή του χαιρέτισε την απόφαση του Ισραήλ να αποδεχθεί την πρόταση εκεχειρίας της Αιγύπτου και κάλεσε τη Χαμάς να συμφωνήσει και εκείνη.

"Η αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία και οι διαπραγματεύσεις προσφέρουν την ευκαιρία να τερματιστεί η βία και να αποκατασταθεί η ηρεμία. Χαιρετίζουμε την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ να την αποδεχθεί. Καλούμε όλες τις άλλες πλευρές να δεχθούν την πρόταση", ανέφερε η ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού.

Ωστόσο, η Χαμάς απέκλεισε την εφαρμογή εκεχειρίας χωρίς της ύπαρξη πλήρους συμφωνίας για τη διένεξη με το Ισραήλ, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ.

"Εάν το περιεχόμενο της πρότασης είναι ακριβές, πρόκειται για παράδοση και την απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Η μάχη μας κατά του εχθρού θα ενταθεί", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης.

Υπενθυμίζουμε ότι, ως μεσολαβητής και στις προηγούμενες κρίσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, το Κάιρο πρότεινε εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός, την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αναμένεται να φθάσει εντός της ημέρας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

"Η εκεχειρία χωρίς συμφωνία αποκλείεται. Σε καιρό πολέμου δεν δεν εφαρμόζουμε κατάπαυση του πυρός για να διαπραγματευθούμε στη συνέχεια", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπαρχούμ, ενώ ακολούθησε η απορριπτική απάντηση των ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ.

Η Χαμάς ζητεί τον τερματισμό των βομβαρδισμών, του αποκλεισμού της Γάζας, ο οποίος επεβλήθη από το 2006, το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση των κρατουμένων που συνελήφθηκαν και πάλι αφού απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ και είναι διατεθειμένος να εξετάσει σοβαρά την πρόταση, δήλωσε στο Twitter ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Haaretz Μπαράλ Ραβίντ.

Η Αίγυπτος προτείνει να φιλοξενήσει ισραηλινή και παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, 48 ώρες μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας, για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της εφαρμογής της στις 09:00, τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος, ανακοίνωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι. Παρ' όλα αυτά, λίγες ώρες αργότερα έπεσαν οι ρουκέτες.

Στο μεταξύ, το πρωί της Τρίτης, μία γυναίκα σκοτώθηκε στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, και μία ακόμη Παλαιστίνια τραυματίσθηκε. Αντίστοιχα, ένας ηλικιωμένος άνδρας σκοτώθηκε στον Χαν Γιούνες. Οι δύο θάνατοι ήταν το αποτέλεσμα από τις τρεις ρουκέτες που εξερράγησαν στην πόλη Ελιάτ.

Σε διάστημα μίας εβδομάδας από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, 188 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περί τους 1.300 έχουν τραυματισθεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Κατά την προηγούμενη ισαρηλινή επίθεση κατά της Λωρίδα της Γάζας, τον Νοέμβριο 2012, είχαν σκοτωθεί 177 Παλαιστίνιοι.