Οι πρώτες ελεύθερες (στο μέτρο του δυνατού, ας μην κρίνουμε με δυτικά μέτρα) εκλογές στην ιστορία του Αφγανιστάν διεξήχθησαν στη χώρα και οι αναλυτές και ο Τύπος εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν μια ήπια σχετικά μετάβαση, ένα πρώτο βήμα προς τη σταθερότητα.
Οι εκλογές γίνονται την ώρα που το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να αποσύρει όλα του τα στρατεύματα από τη χώρα μέχρι τα τέλη του έτους.
Στις πρώτες αυτές εκλογές, το πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Άσραφ Γκάνι προηγείται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν με 56,4% των ψήφων έναντι 43,5% για τον αντίπαλό του Αμπντουλά Αμπντουλά. Τα αποτελέσματα είναι προσωρινά αποτελέσματα όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή της χώρας.
Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 14 Ιουνίου ξεπέρασε τους 8 εκατομμύρια ψηφοφόρους, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του πρώτου γύρου που ήταν περίπου 6 εκατομμύρια.
Ο Αμπντουλά, πρώην υπουργός Εξωτερικών που είχε θέσει υποψηφιότητα και στις εκλογές του 2009, έχει καταγγείλει εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές. Προς το παρόν δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.
Η Δύση και ειδικότερα οι ΗΠΑ ήλπιζαν σε μια εκλογική διαδικασία χωρίς σοβαρά προβλήματα καθώς κάτι τέτοιο θα αποδείκνυε ότι δεν ήταν μάταια τα 12 χρόνια στρατιωτικής εμπλοκής στο Αφγανιστάν.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε, με επιθέσεις σε εκλογικά τμήματα αλλά και καταγγελίες για νοθεία.
Ο Γκάνι έχει ισχυρή υποστήριξη από τις φυλές των Παστούν (όπως και ο απερχόμενος, Χαμίντ Καρζάι) στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Χωρίς έναν ηγέτη κοινής αποδοχής (και ο Γκάνι δεν είναι ακόμη κάτι τέτοιο) το Αφγανιστάν κινδυνεύει να χωριστεί σε δυο ή περισσότερα "στρατόπεδα" από τις φυλές της χώρας ή ακόμη και να βυθιστεί σε έναν νέο, αιματηρό εμφύλιο, όπως αυτός της δεκαετίας του '90.