Εντολή να προετοιμαστεί το δημοψήφισμα με ερώτημα την ανεξαρτητοποίηση του Κουρδιστάν από το Ιράκ έδωσε ο πρόεδρος της αυτόνομης βόρειας κουρδικής περιφέρειας σε συνεδρίαση της Βουλής που έγινε κεκλεισμένων των θυρών.
Τα πέντε εκατομμύρια των Κούρδων του Ιράκ, οι οποίοι από τη δεκαετία του 1990 αυτοκυβερνώνται εντός του πλαισίου του Ιράκ σε σχετικά ειρηνικές συνθήκες, έχουν επεκτείνει τις τελευταίες εβδομάδες κατά 40% τα εδάφη που ελέγχουν, αφού σουνίτες ισλαμιστές κατέλαβαν μεγάλες περιοχές στο δυτικό και το βόρειο Ιράκ.
Αν και οι εκκλήσεις για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία δεν είναι καινούριες –οι Κούρδοι είχαν υποστηρίξει με μεγάλη πλειοψηφία την ανεξαρτησία τους το 2005, σε μια μη δεσμευτική ψηφοφορία–, η δραματική αλλαγή στην κατάσταση επί του πεδίου σημαίνει πως οι Κούρδοι βλέπουν τώρα πως έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα κράτος με πλήρη κυριαρχία.
"Ο πρόεδρος μας ζήτησε να σχηματίσουμε μια ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή για να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα στην περιφέρεια του Κουρδιστάν και να καθορίσει την πορεία προς τα εμπρός", δήλωσε ο βουλευτής Φαράντ Σόφι, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Ο πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί δεν ανακοίνωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη διοργάνωση του προτεινόμενου δημοψηφίσματος από την επιτροπή, είπαν στο Ρόιτερς αρκετοί Κούρδοι βουλευτές. Πρόσθεσαν πως ο Μπαρζανί ζήτησε από το κοινοβούλιο να επιλέξει μια ημερομηνία για την ψηφοφορία.
Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τον Μπαρζανί να παραμείνει με τη Βαγδάτη, αν και ο κούρδος ηγέτης είπε στη διάρκεια συνάντησης που είχε τον περασμένο μήνα με τον αμερικανό υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πως είναι "πολύ δύσκολο" να φανταστεί το Ιράκ να παραμένει ενωμένο.
Αναφερόμενος στην κατάληψη διαφιλονικούμενων εδαφών στο Κιρκούκ από τις κουρδικές δυνάμεις, ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι κατηγόρησε χθες, Τετάρτη, τους Κούρδους ότι "εκμεταλλεύονται τρέχοντα γεγονότα για να επιβάλλουν μια πραγματικότητα" και χαρακτήρισε την ενέργεια απαράδεκτη.