Δεν ρίχτηκε ποτέ στη μάχη της κάλπης κι όμως εξελέγη ως επικεφαλής του κόμματος που ηγείται της πλέον ανερχόμενης δύναμης του αναπτυσσόμενου κόσμου. Το 18ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, μετά από μυστικές διαβουλεύσεις απεφάνθησαν: ο 59χρονος Xi Jinping θα είναι ο νέος επικεφαλής.
Το συνέδριο του ΚΚΚ γίνεται κάθε 10 χρόνια και αναδεικνύει μέσω μυστικών διαδικασιών τη νέα του ηγεσία και... συνεπώς τη νέα ηγεσία του Κίτρινου Δράκου, της ταχύτερα αναπτυσσόμενης και 2ης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, της Κίνας.
Οι απερχόμενοι ηγέτες της Κίνας, υπό τον πρόεδρο Χου Τζιντάο βρίσκονται στην εξουσία από το 2002 και έχουν αποκληθεί “η τέταρτη γενιά ηγεσίας του ΚΚΚ”.
Οι προκλήσεις για τη νέα ηγεσία του ΚΚ Κίνας
Οι προκλήσεις για το σύγχρονο πολιτικό... αυτοκράτορα δεν είναι λίγες: η διατήρηση του εξπρές της οικονομικής ανάπτυξης, η αποφυγή της υπερθέρμανσης της οικονομίας, το τεράστιο περιβαλλοντικό κληροδότημα των ετών της ταχείας ανάπτυξης, η κοινωνική αναταραχή, το αίτημα για μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά και η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τη διαφθορά, είναι ορισμένα μόνο από τα σημεία που δείχνουν με πολλές υπογραμμίσεις οι διεθνείς αναλυτές.
“Είναι δύσκολα τα πράγματα. Ο κόσμος δεν έχει το δικαίωμα να ελέγξει τις καταχρήσεις εξουσίας της κυβέρνησης. Ακόμη και η πληροφόρηση δεν είναι διαφανής, γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα σχετικά με τον ενδότερο κύκλο της ηγεσίας” αναφέρει στο BBC ο εξέχων οικονομολόγος, Mao Yushi.
Η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι αβυσσαλέα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 150 εκατ. άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα. Παρ' όλο που η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει δικαίωμα σε σύνταξη και περίθαλψη σε εκατομμύρια ανθρώπους, ο διαρκώς γηράσκων πληθυσμός της χώρας προκαλεί αργό αλλά βέβαιο έμφραγμα στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
Εάν ο Xi Jinping καταφέρει να ανταποκριθεί σε όλα αυτά τα αιτήματα ικανοποιητικά, κρατώντας σφαλισμένη τη βραδυφλεγή οικονομική και κοινωνική αυτή βόμβα, αναμένεται να παραδώσει την εξουσία το 2022.