Στη φυλακή τρεις δημοσιογράφοι του Al Jazeera στην Αίγυπτο

Σε επτά χρόνια κάθειρξη καταδίκασε αιγυπτιακό δικαστήριο τρεις δημοσιογράφους του δικτύου Al Jazeera, με την κατηγορία ότι βοήθησαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα του έκπτωτου Μοχάμεντ Μόρσι. Οι τρεις δημοσιογράφοι ήταν προφυλακισμένοι από τον περασμένο Δεκέμβριο και τους βάρυναν επιπλέον κατηγορίες όπως ότι συνεργάστηκαν με τρομοκράτες και ότι έβαλαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Σε επίσκεψή του στο Κάιρο την παραμονή της έκδοσης της ετυμηγορίας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε την Αίγυπτο να προασπίσει την ελευθερία της έκφρασης, εκτιμώντας ότι η μετάβαση στη μετά τον Μόρσι εποχή διανύει μια "κρίσιμη στιγμή".

Η ετυμηγορία εκδίδεται μεσούσης της αμείλικτης και αιματηρής καταστολής των υποστηρικτών του Μόρσι και δύο εβδομάδες μετά την εκλογή στην προεδρία του πρώην αρχηγού του στρατού Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι με ποσοστό 96,9% των ψήφων.

Ο απόστρατος στρατάρχης ήδη διοικούσε ντε φάκτο τη χώρα από τότε απέπεμψε και συνέλαβε στις 3 Ιουλίου του 2013 τον Μόρσι.

Έκτοτε, στρατιώτες και αστυνομικοί σκότωσαν 1.400 διαδηλωτές οπαδούς του Μόρσι, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 15.000, από τους οποίους ορισμένοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ή ισόβια κάθειρξη σε δίκες με συνοπτικές διαδικασίες.