Εκτός ελέγχου ο ιός Έμπολα στη Δυτική Αφρική

Ξεπέρασαν τους 330 οι νεκροί από το ξέσπασμα του φονικού ιού Εμπολα στη Δυτική Αφρική και οι θάνατοι συνεχώς αυξάνονται. Από το Φεβρουάριο που εμφανίστηκε η επιδημία, 337 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ υπάρχουν άλλα 500 επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

Οι πολύ κακές συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης των κατοίκων, κάνουν πολύ πιο εύκολη την εξάπλωση του ιού, ο οποίος ξεκίνησε από τη Γουινέα και επεκτάθηκε στις γειτονικές χώρες.  

Ο Έμπολα μεταδίδεται από τη στενή επαφή και σκοτώνει μεταξύ 25% και 90% των ατόμων που έχουν μολυνθεί, ανάλογα με το στέλεχος του ιού.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα που εργάζονται για την καταπολέμηση της φονικής επιδημίας σε αυτές τις χώρες κάνουν έκκληση για βοήθεια. Τονίζουν ότι ο ιός είναι πλέον εκτός ελέγχου και η επιδημία θα εξαπλωθεί περαιτέρω, εκτός αν υπάρχει μια ισχυρότερη διεθνή ανταπόκριση. 

"Eίναι πλέον φανερό πως αυτό είναι το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού" ανέφερε ο αξιωματούχος της οργάνωσης Bart Janssens. Ο Janssens μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε επίσης πως είναι η πρώτη φορά που οι Γιατροί χωρίς Σύνορα είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν όλα τα κρούσματα και έκανε έκκληση για παγκόσμια βοήθεια. 

Για την αντιμετώπισή του Έμπολα δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο. Το 1976 στο Κονγκό ένα ανάλογο ξέσπασμα του Έμπολα είχε κοστίσει τη ζωή 280 ανθρώπων.