Απαγωγή 12 γυναικών στις επιθέσεις ενόπλων στην Κένυα

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σπίτια πυρπολήθηκαν και 12 γυναίκες απήχθησαν στην τελευταία επίθεση ενόπλων στις ακτές της Κένυας, σύμφωνα με κατοίκους - αυτόπτες μάρτυρες στο BBC. 

Ο συντονιστής του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή, Μουαναϊσα Χαμίσι, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το βράδυ της Δευτέρας ένοπλοι που συνδέονται με την αλ Κάιντα εξαπέλυσαν επίθεση στο Πορομόκο κοντά στο Μπεκετόνι, που βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή μεταξύ της Μομπάσα και της σομαλικής μεθορίου στα βόρεια. 

Την περασμένη Κυριακή, άλλοι 49 άμαχοι σκοτώθηκαν στην παράλια πόλη Μπεκετόνι από επίθεση εξτρεμιστών σε δυο ξενοδοχεία και ένα αστυνομικό τμήμα, την ώρα που οι πολίτες είχαν συγκεντρωθεί σε αυτούς τους χώρους για να δουν ποδόσφαιρο. 

Οι Σομαλοί ισλαμιστές εξτρεμιστές της Αλ Σεμπάμπ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, ανέλαβαν την ευθύνη για την φονική επίθεση, από την οποία εξακολουθούν να αγνοούνται 50 άνθρωποι.  

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κένυας δήλωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις που επί δύο ημέρες πραγματοποιήθηκαν στα τουριστικά παράλια της χώρας και στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 65 άνθρωποι, ήταν σχεδιασμένες από "ντόπια πολιτικά δίκτυα" και όχι από την Αλ Σεμπάμπ. 

"Η επίθεση ήταν επεισόδιο εθνοτικής βίας εναντίον της κενυατικής κοινότητας, το οποίο ήταν καλά σχεδιασμένο και ενορχηστρωμένο και είχε πολιτικά κίνητρα", δήλωσε σε ομιλία του προς το έθνος ο Ουχούρου Κενυάτα, αναφερόμενος στην κομητεία Λαμί, όπου πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις.

"Γι' αυτό, δεν επρόκειτο για μια τρομοκρατική επίθεση της Αλ Σεμπάμπ. Στοιχεία δείχνουν πως ντόπια πολιτικά δίκτυα είναι αναμειγμένα στο σχεδιασμό και την εκτέλεση του εγκλήματος μίσους. Επωφελήθηκε επίσης το καιροσκοπικό δίκτυο άλλων εγκληματικών συμμοριών", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κένυας.