Έχοντας διανύσει μια δεκαετία στην εξουσία, ο πρόεδρος Χου Τζιντάο ετοιμάζεται να παραδώσει τα σκήπτρα στον Σι Τζινπίνγκ, όχι όμως και την εξουσία σε όλο της το εύρος.
Μέχρι και τώρα κάνει ό,τι μπορεί για να βεβαιωθεί ότι σύμμαχοί του θα τοποθετηθούν σε θέσεις-κλειδιά, ώστε να συνεχίσει να επηρεάζει την κινεζική πολιτική, και μετά την αποχώρησή του.
“Οι πρόσφατες κινήσεις του Χου εντάσσονται στην γνωστή παράδοση - οι ανώτατοι ηγέτες της Κίνας δεν αποχωρούν ποτέ εντελώς. Μένουν στο παρασκήνιο, ασκώντας ισχυρή αλλά συχνά αθέατη επιρροή μέχρι τον θάνατό τους”, γράφει η εφημερίδα Washington Post.
Πέρα από τις επικρίσεις που έχει δεχθεί για τη διογκούμενη διαφθορά και την αυξανόμενη ανισότητα, “αγκάθι” για τον Τζιντάο εξακολουθεί να είναι αυτό που αντιμετώπισε από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του: Ο προκάτοχός του, ο 86χρονος Τζιάνγκ Ζεμίν, που εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη δύναμη στην κινεζική πολιτική.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι -υπό καθεστώς ανωνυμίας- στην αμερικανική εφημερίδα, ο Τζιάνγκ επιχειρεί, μάλλον με επιτυχία, να εξασφαλίσει θέσεις επιρροής σε συμμάχους του, στην επερχόμενη αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του κόμματος.
Οι πιο σημαντικοί διορισμοί, στην πανίσχυρη Μόνιμη Επιτροπή του Πολίτμπιρο θα ανακοινωθούν στη διάρκεια του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΚ, το οποίο αρχίζει την Πέμπτη.
Ο νέος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναλαμβάνει καθήκοντα τον Μάρτιο του 2013 και θα γίνει ο πρώτος κομματικός ηγέτης στην ιστορία της Κίνας που θα έχει δύο πρώην προέδρους πάνω από το κεφάλι του.