Το κινεζικό Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε τις ποινές θανάτου που είχαν επιβληθεί σε δύο άνδρες, οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι για την απαγωγή και το βιασμό ενός ανήλικου κοριτσιού, σε μια υπόθεση η οποία είχε προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στην Κίνα χάρη στη μάχη της μητέρας του θύματος, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου.
Οι δύο καταδικασμένοι, όταν απήγαγαν και εξώθησαν στην πορνεία το 11χρονο κορίτσι, δεν διέπραξαν "το σοβαρότερο των εγκλημάτων", κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την επιβολή της θανατικής ποινής, αποφάνθηκε χθες, Πέμπτη, το δικαστήριο στην απόφασή του που δημοσιεύεται από την εφημερίδα "Κινεζική Ημερησία".
Στην Κίνα, το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αποτελεί το κορυφαίο ποινικό δικαστήριο της χώρας, πρέπει να επικυρώνει τις καταδίκες σε θάνατο για να εφαρμοσθούν, ενώ έχει επίσης την εξουσία να τις ακυρώνει.
Αληθινή πασιονάρια, η μοίρα της οποίας συγκίνησε τους πολίτες, ενώ το θάρρος της προκάλεσε το σεβασμό της κοινής γνώμης, η κυρία Τανγκ Χούι αγωνίσθηκε επί επτά χρόνια εναντίον των ανδρών που είχαν βιάσει την κόρη της και των αρχών που εμπόδιζαν την απόδοση δικαιοσύνης.
Η μαχητικότητά της της στοίχισε τον εγκλεισμό της σε στρατόπεδα αναμόρφωσης δια της εργασίας, ένα σύστημα στην καταγγελία του οποίου είχε συμβάλει πριν αυτό καταργηθεί επισήμως στα τέλη του 2013.
Η Τανγκ Χούι, όντας ταυτόχρονα θύμα και τιμωρημένη με εγκλεισμό, κατάφερε να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη, η οποία εξοργίσθηκε από την κράτησή της, και επέτυχε τον Ιούνιο του 2012 την καταδίκη των επτά απαγωγέων της κόρης της, δύο εκ των οποίων καταδικάσθηκαν στην ποινή του θανάτου. Αυτές οι τελευταίες καταδίκες ήταν που ακυρώθηκαν χθες.
Η Τανγκ Χούι έγινε διάσημη και έλαβε αποζημίωση για τον εγκλεισμό της, ενώ δεν σταμάτησε τη δικαστική μάχη της. Συνέχισε να απαιτεί την καταδίκη αστυνομικών, τους οποίους καταγγέλλει για συστηματική παρεμπόδιση της έρευνας.
Το σύστημα της αναμόρφωσης δια της εργασίας θεσπίσθηκε το 1957 και επέτρεπε την κράτηση προσώπων με απλή απόφαση της αστυνομίας για χρονικό διάστημα μέχρι τέσσερα χρόνια.
Η κατάργησή του αποτέλεσε ένα από τα σημαντικά μέτρα που επικυρώθηκαν πέρυσι από την Εθνική Λαϊκή Συνέλευση.
Ωστόσο, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αυθαίρετες κρατήσεις συνεχίζονται στην Κίνα με άλλα ονόματα, είτε πρόκειται για τις μυστικές "μαύρες φυλακές", τα στρατόπεδα "αποκατάστασης για τοξικομανείς" είτε για άλλους χώρους όπου πολίτες φυλακίζονται χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση της δικαιοσύνης.