Όταν τους έχει αποκηρύξει η ίδια η Αλ Κάιντα ως "ακραίους" και "εξτρεμιστές" καταλαβαίνει κανείς ότι είναι πολύ σκληροί για να... διαπραγματευτούν και πολύ πρόθυμοι να πεθάνουν ακόμη στο όνομα των πιστεύω τους.
Η ισλαμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ στα ελληνικά, ISIL ή ISIS στα αγγλικά: Islamic State in Iraq and the Levant ή Islamic State in Iraq and the al-Sham, όπως ονομάζουν εναλλακτικά τη Συρία) κατέλαβε νευραλγικές πόλεις στο Ιράκ και τώρα προελαύνει προς την πρωτεύουσα, Βαγδάτη.
Η σαρωτική επιχείρηση τους είναι τέτοιας σκληρότητας που η ιρακινή κυβέρνηση αναγκάστηκε να καλέσει ως βοήθεια τους έτερους "εχθρούς" της, τους Πεσμεργκά, τους Κούρδους του ιρακινού Κουρδιστάν (διαβάστε τις ανατροπές που επαπειλούνται στο Ιράκ μετά από αυτό).
Ποιο είναι όμως το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε;
Είναι μια τζιχαντιστική οργάνωση, σουνιτών ισλαμιστών, που δρα στο Ιράκ και τη Συρία.
Συστήθηκε επίσημα τον Απρίλιο του 2013 και ουσιαστικά είναι παραφυάδα - προϊόν της Αλ Κάιντα του Ιράκ (κατόπιν τους αποκήρυξε η οργάνωση).
Στο βασικό πυρήνα της οργάνωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, βρίσκονται πρώην στελέχη των δυνάμεων (κυρίως των μυστικών υπηρεσιών) του Σαντάμ Χουσεΐν.
Ένας από τους λόγους που κάνει τόσο επικίνδυνη την οργάνωση αυτή είναι ότι ελάχιστα είναι πραγματικά γνωστά. Το ακριβές μέγεθός της είναι ασαφές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών πάντως, μετρά χιλιάδες μαχητές στο Ιράκ, τη Συρία αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι ανταποκριτές του ξένου Τύπου αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες δυτικών χωρών αναφέρουν ότι τείνει να ξεπεράσει την Αλ Κάιντα, αν όχι σε μέγεθος, σίγουρα στο ότι γίνεται η πιο επικίνδυνη τζιχαντιστική οργάνωση του κόσμου!
Ο Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκνταντί
Επικεφαλής της οργάνωσης είναι ο Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκνταντί. Ακόμη λιγότερα είναι γνωστά για εκείνον. Φέρεται να έχει γεννηθεί στη Σαμάρα, την ιρακινή πόλη βόρεια της Βαγδάτης, το 1971 και ξεκίνησε να μάχεται μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Το 2010 έγινε ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.
Οι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας εκτιμούν ότι το ΙΚΙΛ είναι πολύ πιο γοητευτικό στα μάτια των νεαρών τζιχαντιστών από ότι η Αλ Κάιντα του Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι. Ενώ μαχητές από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τα αραβικά κράτη ακόμη και τον Καύκασο έχουν συρρεύσει τα τελευταία χρόνια στη Συρία (από το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα αυτή) για να καταταγούν στην ισλαμιστική οργάνωση.
Ήδη από το Μάρτιο του 2013, ένα μήνα πριν κηρύξει την επίσημη ίδρυση του, το ΙΚΙΛ είχε καταλάβει τη συριακή πόλη Ράκα, την πρώτη πόλη που πέρασε στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Τον Ιανουάριο του 2014 εδραίωσε το κύρος του καταλαμβάνοντας τον έλεγχο στη σουνιτική πόλη του Ιράκ, Φαλούτζα. Επίσης μετρά ισχυρά προπύργια στα τουρκο-συριακά σύνορα.
Οι σχέσεις του με άλλες ομάδες ανταρτών στη Συρία (όπως το μέτωπο Αλ Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην περιοχή) είναι τεταμένες. Ο Μπαγκνταντί είχε επιδιώξει η ομάδα του να ενωθεί με το Αλ Νόσρα αλλά το δεύτερο δεν έκανε δεκτό το αίτημα. Η οριστική ρήξη με την Αλ Κάιντα ήρθε όταν ο Ζαουάχρι ζήτησε από το ΙΚΙΛ να αναλάβει το Ιράκ και να αφήσει τη Συρία στο Αλ Νόσρα αλλά ο Μπαγκνταντί το απέρριψε αυτό.
Το ΙΚΙΛ έχει κατηγορηθεί ακόμη και από άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις (!) για τη σκληρότητα του καθώς έχει πολλάκις επιτεθεί σε άλλους ισλαμιστές μαχητές ενώ βαρύνεται και με πολλές κακοποιήσεις και δολοφονίες αμάχων (κυρίως στη Συρία).
Πάντως το ΙΚΙΛ δεν είναι η μοναδική περίπτωση που δείχνει ότι ενισχύεται ανησυχητικά μια... νέα γενιά τρομοκρατών. Και στην Αφρική, ο ισλαμισμός κερδίζει διαρκώς έδαφος. Η φτώχεια, ο ρατσισμός, τα διεφθαρμένα καθεστώτα, οι χρόνιες δικτατορίες σε πολλά αφρικανικά κράτη έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη του φανατισμού και του εξτρεμισμού. Και η Αφρική απειλεί να γίνει ένα νέο Αφγανιστάν, ένα “φυτώριο” φανατικών ισλαμιστών εξτρεμιστών που θα στελεχώσουν την Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.
Διαβάστε σχετικά στο news: Αφ(ρι)γανιστάν: Η ανερχόμενη τρομοκρατία και... τα μάτια σας
Διαβάστε ακόμη:
Αλ Σαμπάαμπ, η ισλαμιστική οργάνωση που έχει αιματοκυλίσει τη Σομαλία και την Κένυα
Και την οργάνωση που έγινε γνωστή τελευταία στη Νιγηρία με την απαγωγή εκατοντάδων κοριτσιών, τη Μπόκο Χαράμ
Επιμέλεια Λήδα Δεληγιάννη με πληροφορίες από BBC, Wikipedia, Reuters