Κίνα: Ιδέες για περισσότερη δημοκρατία

Ο απερχόμενος ηγέτης της Κίνας και ο πιθανός διάδοχός του πιέζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα να υιοθετήσει μια περισσότερο δημοκρατική διαδικασία για την εκλογή της νέας ηγεσίας, υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες σε αυτούς.

Ο βαθμός της μεταρρύθμισης θα ήταν τομή για την κομμουνιστική Κίνα όπου οι εκλογές για τις ανώτερες βαθμίδες του κόμματος, που διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια, είναι μέχρι τώρα κυρίως ασκήσεις για τους υποψηφίους που είναι ήδη προαποφασισμένοι.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, που κυβερνά συνεχόμενα από το 1949, προσπαθεί να διατηρήσει τη λαϊκή του νομιμοποίηση αντιμέτωπο με την αυξανόμενη ανισότητα, κρούσματα διαφθοράς και την περιβαλλοντική υποβάθμιση, παρότι η οικονομία συνεχίζει την ανοδική της πορεία.

Ο πρόεδρος Χου Τζιντάο και ο διάδοχος τους Χι Τζινπινγκ, έχουν προτείνει για το 18ο Συνέδριο του κόμματος, που ξεκινάει την Πέμπτη, να διεξάγει εκλογές για το πολιτικό γραφείο, όπου για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα είναι περισσότεροι από τις διαθέσιμες θέσεις, είπαν τρεις πηγές κοντά στην ηγεσία του κόμματος.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, θα συμμετέχουν μέχρι και 20% περισσότεροι υποψήφιοι από τις υπάρχουσες θέσεις στο νέο πολιτικό γραφείο στην εκλογικής διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Στο συνέδριο του κόμματος, που θα γίνει υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Πεκίνο, θα συμμετέχουν περίπου 2.270 άτομα και αναμένεται να διαρκέσει μια εβδομάδα.