Σχεδόν μισό εκατομμύριο Ιρακινοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, γεγονός που συνιστά τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού τα τελευταία χρόνια στο Ιράκ, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες από τη Γενεύη.
Στη σουνιτική αυτή επαρχία, στα σύνορα με τη Συρία, ο στρατός και η αστυνομία προσπαθούν εδώ και πολλούς μήνες να ανακαταλάβουν περιοχές που έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο ανταρτών --μεταξύ των οποίων και της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε-- και φυλών που διάκεινται εχθρικά απέναντι στην κυβέρνηση της Βαγδάτης.
"Σήμερα, η ιρακινή κυβέρνηση δηλώνει ότι 443.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν εκτοπιστεί αφότου εντάθηκαν οι μάχες, τον Ιανουάριο", είπε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, Άντριαν Έντουαρντς. "Ωστόσο, το πραγματικό εύρος της μετακίνησης πληθυσμού, για την οποία ελάχιστα πράγματα λέγονται, είναι άγνωστο", πρόσθεσε, καθώς οι αρχές του Ιράκ αναγκάστηκαν να διακόψουν την καταγραφή των προσφύγων για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο αριθμός τους πρέπει να "πλησιάζει τις 480.000".
Τον Μάρτιο ο Οργανισμός έκανε έκκληση για παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες αυτούς όμως μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει μόλις το 12% των 26,45 εκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την ανακούφιση των εκτοπισμένων.
Ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε δραματικά στα μέσα Απριλίου, όταν οι αντάρτες κατέλαβαν ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στη Φαλούτζα και το άνοιξαν σκόπιμα, για να πλημμυρίσουν την περιοχή. Σύμφωνα με τον Έντουαρντς, από την πράξη τους αυτή υπέστησαν ζημιές οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε πόσιμο νερό ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού. "Τοπικοί υπεύθυνοι δηλώνουν ότι 28 υδροφόρες με πόσιμο νερό τροφοδοτούν καθημερινά την πόλη, όμως η ποσότητα αυτή καλύπτει μόνο το 50% των αναγκών", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.