Κίνα: Σε θάνατο 9 Ουιγούροι “τρομοκράτες”

Οι κινεζικές αρχές καταδίκασαν σήμερα σε θάνατο για "τρομοκρατία" 9 ανθρώπους στην περιοχή της Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Στην ίδια επαρχία - στην πρωτεύουσα Ουρούμτσι, όπου 39 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και σχεδόν εκατό τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στις 22 Μαΐου- συνελήφθησαν πρόσφατα 29 "ύποπτοι για τρομοκρατία".

Την περασμένη εβδομάδα, οι κινεζικές αρχές δίκασαν 55 ανθρώπους, οι οποίοι κατηγορούνταν κυρίως για "τρομοκρατία" σε ένα στάδιο της Σιντζιάνγκ, όπου οι δικαστές επέβαλαν τρεις καταδίκες σε θάνατο.

Η Κίνα έχει εξαπολύσει εδώ και έναν χρόνο μια "αντιτρομοκρατική" επιχείρηση, κατά την οποία έχουν συλληφθεί εκατοντάδες ύποπτοι. Η πρόσφατη επιχείρηση στην επαρχία Σιντζιάνγκ γίνεται έπειτα από πολλές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στην χώρα, τις οποίες η κυβέρνηση αποδίδει σε εξτρεμιστές Ουιγούρους .

Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη σε αυτήν την περιοχή, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι και στην οποία η κύρια εθνότητα, οι Ουιγούροι, καταδικάζει τις θρησκευτικές και τις πολιτιστικές διακρίσεις που υφίσταται, υπό το πρόσχημα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Πρόσφατες επιθέσεις με μαχαίρια σε δημόσιους χώρους στην Κίνα αποδίδονται επίσης από τις αρχές σε Ουιγούρους της Σιντζιάνγκ.