Βέβαιη θεωρείται η επανεκλογή του Μπασάρ Αλ Άσαντ στην εξουσία στη Συρία ωστόσο η αντιπολίτευση της χώρας όσο και το σύνολο σχεδόν των δυτικών χωρών καταγγέλλουν τη διαδικασία ως "επονείδιστη" και "παρωδία".
Η ψηφοφορία παρατάθηκε μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τρίτης, καθώς η εκλογική επιτροπή δήλωσε ότι η προσέλευση έφτασε το 47,5%, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής.
"Η Ανώτατη Δικαστική Επιτροπή, αρμόδια για τις εκλογές, αποφάσισε να παρατείνει την ψηφοφορία για 5 επιπλέον ώρες, εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης", μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Ωστόσο, οι κάλπες στήθηκαν μόνον στις περιοχές της χώρας που ελέγχει το καθεστώς.
Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Χάρφ, αποκάλεσε τον Άσαντ «βάναυσο δικτάτορα», ο οποίος «δεν επιδεικνύει περισσότερη αξιοπιστία σήμερα από ότι εχθές». Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν "επονείδιστες" τις εκλογές και "σκηνοθετημένες".
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, άσκησε επίσης έντονη κριτική κατά των εκλογών περιγράφοντάς τις ως "φάρσα". "Δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα των ελεύθερων, δίκαιων εκλογών με διαφάνεια", δήλωσε ο Ράσμουσεν από τις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι καμία συμμαχική χώρα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.
Εκτιμάται ότι 15,8 εκατομμύρια Σύροι είχαν το δικαίωμα ψήφου, οι οποίοι κλήθηκαν να ψηφίσουν στα 9.601 εκλογικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, από τα συνολικά 22,4 εκατομμύρια Σύρων, τουλάχιστον το 40 τοις εκατό του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις, ενώ περίπου 2,8 εκατομμύρια έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.
Ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης του Εθνικού Συνασπισμού δήλωσε ότι οι εκλογές αυτές δεν θα τους πτοήσουν. "Ο Άσαντ προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει κερδίσει, αλλά εμείς λέμε ότι κάνει λάθος", δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Αμπντέλ Μπάσετ Σίντα.
Τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι δυτικές δυνάμεις έχουν ζητήσει την παραίτηση του Άσαντ, ως ένα πρώτο βήμα για τη λήξη του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται από το 2011.