Σοβαρή απειλή για τις γυναίκες σε πολλές περιοχές στην Ινδία αποτελεί η έλλειψη τουαλέτας στα σπίτια και όχι μόνον για τους προφανείς λόγους υγιεινής.
Όπως έδειξε η πρόσφατη, τραγική εμπειρία με τις δυο έφηβες που βιάστηκαν και απαγχονίστηκαν, οι γυναίκες που πραγματοποιούν τις σωματικές τους ανάγκες στο ύπαιθρο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα σεξουαλικής επίθεσης.
Για τους κινδύνους αυτούς προειδοποίησε η οργάνωση WaterAid.
Οι δύο εξαδέλφες, ηλικίας 14 και 16 ετών, οι οποίες ανήκαν στους παρίες (Ντάλιτ), την κατώτερη κοινωνική κάστα της Ινδίας, πήγαιναν σε χωράφι για την ανάγκη τους όταν απήχθησαν και βιάστηκαν ομαδικά στις 27 Μαΐου.
Οι σοροί τους βρέθηκαν την επόμενη μέρα κρεμασμένες σε ένα δέντρο στο χωριό τους.
Έρευνα που πραγματοποίησε η οργάνωση σε δείγμα 9.644 αγροτικών νοικοκυριών Ντάλιτ, σε τέσσερα κρατίδια της Ινδίας περιλαμβανομένου του Ουτάρ Πραντές, αποκάλυψε ότι το 26% των γυναικών στα σπίτια αυτά έχουν πέσει θύματα προπηλακισμού ή εξευτελισμού ενώ έκαναν την ανάγκη τους στο ύπαιθρο και τουλάχιστον το 6% υπέστησαν σεξουαλική επίθεση.
Μόλις το 13% των νοικοκυριών Ντάλιτ που συμμετείχαν στην έρευνα στα κρατίδια Ουτάρ Πραντές, Μπιχάρ, Μαντία Πραντές και Αντρα Πραντές είχαν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, σύμφωνα με την WaterAid.
"Η φρικτή και τραγική ιστορία αυτών των δύο κοριτσιών στην Ινδία είναι μέρος μίας ευρύτερης κρίσης", αναφέρει στο Δελτίο Τύπου της οργάνωσης η επικεφαλής της, η Μπάρμπαρα Φροστ.
Οι Ντάλιτ είναι από τους πιο στερημένους πολίτες της Ινδίας, οι οποίοι υφίστανται διακρίσεις επί αιώνες.
Οι κατηγορούμενοι για τον ομαδικό βιασμό των κοριτσιών και η αστυνομία, η οποία σύμφωνα με συγγενείς τους αρνήθηκε να βοηθήσει, ανήκουν στην ανώτερη κάστα των Γιαντάβ.
Στην Ινδία, περίπου το 64% του 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων στερούνται βασικών συνθηκών υγιεινής και σχεδόν 600 εκατομμύρια άνθρωποι αφοδεύουν στο ύπαιθρο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).