ΒΙΝΤΕΟ – Η κόλαση των μεταναστών σε ένα κέντρο κράτησης στη Λιβύη

Υπάρχει μια σημαντική αύξηση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες. Οι περισσότεροι από αυτούς επιχειρούν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου από τη Βόρεια Αφρική και συγκεκριμένα από τις ακτές της Λιβύης, όπου επικρατεί το χάος και η αναρχία, σύμφωνα με την Frontex, την υπηρεσία συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λιβύη λέει ότι χωρίς βοήθεια και πόρους από την Ευρώπη, όλο και περισσότεροι παράνομοι μετανάστες θα κάνουν αυτό το ταξίδι. Οι αρχές πάντως προσπαθούν όσο μπορούν να περιορίσουν το κύμα των λαθρομεταναστών, συλλαμβάνοντας καθημερινά δεκάδες εξαθλιωμένους ανθρώπους που φτάνουν στις λιβυκές ακτές από την υποσαχάρια Αφρική.

Ο ανταποκριτής του BBC, Quentin Sommerville, απόκτησε αποκλειστική πρόσβαση σε μία ομάδα λαθρομεταναστών που συνελήφθησαν και κρατούνται στη Μισράτα. H αθλιότητα και η βρωμιά κρύβονται καλά πίσω από τους λευκούς τοίχους του κτιρίου.   

Σχεδόν 400 άνθρωποι- κυρίως άντρες- περιμένουν την απέλαση τους καθιστοί για μέρες, μέσα σε τρία δωμάτια. Δεν υπάρχει χώρος για να ξαπλώσουν. Σχεδόν όλοι είναι άρρωστοι και υποσιτισμένοι. Κάποιος έχει τραύματα από πυροβολισμούς και είναι ξαπλωμένος σε ένα άθλιο πάτωμα. Όσο για την προσωπική υγιεινή και τις τουαλέτες, είναι ανύπαρκτες έννοιες.

Οι εικόνες που κατέγραψε ο Sommerville μπορεί σε κάποιους να φανούν οδυνηρές, αλλά είναι η ωμή πραγματικότητα....