Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, παρότι αυτή ήταν η τελική προθεσμία όπως είχε οριστεί από τη συμφωνία του 2013 και η οποία απέτρεψε τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ - Άσαντ .
Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι – Μουν κάλεσε την κυβέρνηση της Συρίας να τελειώσει με τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των χημικών που έχουν απομείνει, το συντομότερο δυνατό. «Ωστόσο, είναι πλέον προφανές ότι ορισμένες δραστηριότητες που σχετίζονται με την καταστροφή του προγράμματος των χημικών όπλων της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας θα συνεχιστεί και μετά τις 30 Ιουνίου 2014»αναφέρει στην επιστολή του ο Μπακ Κι –μουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τους ισχυρισμούς ότι σε πρόσφατες μάχες στη Συρία χρησιμοποιήθηκε αέριο και κάλεσε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να συνεργαστούν στην έρευνα που ξεκίνησε για τα χημικά όπλα από διεθνείς παρατηρητές. Η κυβέρνηση Άσαντ μετά από τέσσερα χρόνια αιματηρού εμφυλίου πολέμου συμφώνησε το περασμένο έτος να παραδώσει ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο και να εξασφαλίσει την ολοκληρωτική καταστροφή του έως τις 30 Ιουνίου.
Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι επιθυμούν η αποστολή του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα της Συρίας να συνεχίσει την έρευνα για αποθέματα όπλων καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν ασάφειες σχετικά με το πραγματικό χημικό οπλοστάσιο της Συρίας. Οι αμερικανικές γαλλικές και βρετανικές μυστικές έχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Άσαντ δεν αποκάλυψε το σύνολο των αποθεμάτων του οπλοστασίου της.
Η κυβέρνηση της Συρίας έως τώρα δεν ήταν ακριβής ως τις προθεσμίες, με πιο πρόσφατη την αποτυχία της να παραδώσει τα υπόλοιπα χημικά της όπλα μέχρι τις 27 Απριλίου . Έχει επίσης αποτύχει να καταστρέψει τις δεκάδες εγκαταστάσεις που ήταν μέρος του προγράμματος χημικών όπλων. Η κυβέρνηση Άσαντ έχει δικαιολογήσει την αποτυχία της αναφέροντας λόγους ασφάλειας και κατηγορώντας τους αντάρτες, αλλά δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με αυτές τις εξηγήσεις.