Σύροι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ανάρτησαν στο Διαδίκτυο ένα βίντεο το οποίο απεικονίζει μια ουσία που σύμφωνα με τους ίδιους είναι αέριο χλωρίου να ρέει στους δρόμους ενός χωριού.
Το χωριό Κφαρ Ζέιτα, στην κεντρική επαρχία Χάμα, περίπου 200 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, βρίσκεται στο επίκεντρο της εκστρατείας που ακτιβιστές και ιατροί έχουν καταγγείλει ότι διεξάγεται εδώ και δύο μήνες. Στο χημικό πόλεμο αυτό, λένε, ο συριακός στρατός προχωρά σε ρίψεις δοχείων με χλώριο από ελικόπτερα.
Στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο αναφέρεται πως το υλικό αυτό μαγνητοσκοπήθηκε χθες, Πέμπτη, στο χωριό Κφαρ Ζέιτα από μέλη της Γενικής Επιτροπής της Επανάστασης, μια οργάνωση της αντιπολίτευσης.
Στο βίντεο απεικονίζονται νέφη ενός πρασινοκίτρινου αερίου στον δρόμο. Ένας άνδρας τρέχει να ξεφύγει από το σύννεφο μαζί με μια γυναίκα η οποία κρατάει ένα κομμάτι ύφασμα στο στόμα της. Ένας άνδρας ο οποίος φοράει παντελόνι παραλλαγής καλεί να έλθει ένα αυτοκίνητο για να μεταφερθεί η γυναίκα κάπου όπου μπορούν να της παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες. Ο αφηγητής λέει: "Βομβαρδισμός με αέριο χλωρίου. Κίτρινος καπνός".
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επισημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του υλικού, καθώς στο βίντεο δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για το πού ακριβώς έγινε ο βομβαρδισμός και πού ακριβώς μαγνητοσκοπήθηκαν οι εικόνες.
Ωστόσο συνεργάτης φωτορεπόρτερ του πρακτορείου, μετέδωσε ότι μετέβη στο σημείο της επίθεσης περίπου μια ώρα, αφότου ένα ελικόπτερο προχώρησε στη ρίψη μιας βόμβας. Εκεί "η οσμή του χλωρίου ήταν έντονη. Μύριζε σαν ξίδι, ή σαν καθαριστικό. Άρχισα να βήχω και να βαριανασαίνω. Τα μάτια μου έκαιγαν", ανέφερε.
Επιπλέον, μια από τις φωτογραφίες που έστειλε ο ίδιος, δείχνει τη γυναίκα που έτρεχε να σωθεί από το αέριο στο βίντεο, να υποβάλλεται σε οξυγονοθεραπεία σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας. "Υπήρχαν εκεί 70 τραυματίες. Όσοι βρίσκονταν στο σημείο της έκρηξης λιποθύμησαν", είπε ακόμη.
Ακτιβιστές είπαν ότι το χωριό Κφαρ Ζέιτα δέχθηκε δύο τέτοιες επιθέσεις χθες Πέμπτη όπως και το χωριό αλ Τάμανα στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. Έχουν αναφερθεί πάνω από 10 επιθέσεις με χρήση χλωρίου στη Συρία μετά την 11η Απριλίου 2014.
Ωστόσο, η Δαμασκός αρνείται ότι διεξάγει χημικό πόλεμο με χλώριο ή άλλα, πολύ πιο θανατηφόρα αέρια και επιρρίπτει την ευθύνη για όλες τις επιθέσεις στους αντάρτες.
Η κυβέρνηση του Άσαντ συμφώνησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Ρωσία να καταστραφούν τα χημικά όπλα που διαθέτει ο στρατός της Συρίας έπειτα από μια επίθεση με αέριο σαρίν σε ένα προάστιο της Δαμασκού τον Αύγουστο του 2013, όταν είχαν βρει το θάνατο εκατοντάδες άνθρωποι.
Η Συρία δεν έχει δηλώσει ότι στο οπλοστάσιό της περιέχονται ποσότητες χλωρίου και αυτό περιπλέκει την επιχείρηση για να απομακρυνθούν τα χημικά όπλα από τη χώρα.