Ο στρατός της Ταϊλάνδης προχώρησε σήμερα σε πραξικόπημα, ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος και απομάκρυνε την κυβέρνηση, αλλά αποφάσισε να διατηρήσει την Γερουσία.
Το Εθνικό Συμβούλιο για την Διατήρηση της Ειρήνης και της Τάξης (το όνομα του νέου καθεστώτος)ανακοίνωσε ότι "το Σύνταγμα του 2007 ανεστάλη, με εξαίρεση το κεφάλαιο για την μοναρχία, το οποίο θα επιτρέψει την ήπια διακυβέρνηση της χώρας".
"Η Γερουσία εξακολουθεί πάντα να λειτουργεί, ενώ η κυβέρνηση απομακρύνθηκε" δήλωσε ο Ουιντάι Σουβαρί, αναπληρωτής εκπρόσωπος του στρατού στην τηλεόραση.
Ο αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης, στρατηγός Πραγιούθ Τσαν-ότσα, θα ηγηθεί του στρατιωτικού συμβουλίου που έχει αναλάβει τώρα την διακυβέρνηση της χώρας. "Για να επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα στη χώρα, μετά από έξι μήνες πολιτικής αναταραχής. οι ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν την εξουσία από τις 16:30 (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδας) της 22ας Μαΐου", δήλωσε ο Τσαν-ότσα και πρόσθεσε ότι "όλοι οι Ταϊλανδοί πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι και οι δημόσιοι λειτουργοί να συνεχίσουν να εργάζονται όπως συνήθως".
Το νέο στρατιωτικό καθεστώς έδωσε εντολή στον ανατραπέντα πρωθυπουργό Νουεϊτάμρονγκ Μπουνσονγκφεϊζάν και στους υπουργούς του να παρουσιαστούν ενώπιον των στρατιωτικών ως το τέλος της ημέρας, εάν θέλουν "να διατηρηθεί η ειρήνη και η τάξη".
Παράλληλα ο Σουβαρί δήλωσε ότι ο στρατός απαγόρευσε την συνάθροιση περισσότερων από πέντε ανθρώπων και έδωσε εντολή στους φιλοκυβερνητικούς και στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές των "κόκκινων πουκαμίσων" έχουν ως επί το πλείστον απομακρυνθεί από την τοποθεσία όπου πραγματοποιούσαν διαδήλωση στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας Μπανγκόκ. Νωρίτερα, ο στρατός άνοιξε πυρ στον αέρα για να διαλύσει τη φιλοκυβερνητική διαδήλωση χιλιάδων "κόκκινων πουκαμίσων" και συνέλαβε τουλάχιστον ένα ηγετικό στέλεχος των ακτιβιστών, οι οποίοι είναι πιστοί στον πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα.
Ωστόσο, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές δεν φαίνεται να εγκαταλείπουν την τοποθεσία όπου πραγματοποιούν την κινητοποίησή τους, στο κέντρο της Μπανγκόκ.
Στους έξι μήνες των διαδηλώσεων τουλάχιστον 28 είναι οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες.
Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 11 πραξικοπήματα από το 1932, όταν και καταργήθηκε η απόλυτη μοναρχία.