Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου δεν είναι “οι ΗΠΑ”. Ή τουλάχιστον είναι “όχι μόνον οι ΗΠΑ”. Μπορεί όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην Ουάσινγκτον αλλά αλλαγή πολιτικής φρουράς θα έχουμε και σε έναν ακόμη μεγάλο παίκτη της παγκόσμιας σκακιέρας: την Κίνα!
Στις 8 Νοεμβρίου συνέρχεται το 18ο εθνικό συνέδριο του Κομμουνιστικό Κόμματος της Κίνας για να επιλέξει την επόμενη ηγεσία του.
Η νέα ηγεσία που θα αναδειχτεί θα κυβερνήσει την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου -και την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία- μέχρι το 2020. Βέβαια, εν αντιθέσει προς τις ΗΠΑ, στην Κίνα το αποτέλεσμα των εκλογών είναι... προειλημμένη απόφαση. Τα μέλη του ΚΚΚ έχουν αποφασίσει ήδη την επόμενη ηγεσία, μόνο που δεν την έχουν γνωστοποιήσει ακόμη.
Η νέα φρουρά, όμως, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια διαρκώς αυξανόμενη μερίδα του κινεζικού λαού που ζητά άμεση συμμετοχή στην εκλογή των ηγετών του. Σε μια προσπάθεια να μην υπάρξουν επαναστατικές τάσεις αλλά και να μην υποβαθμιστεί η παντοκρατορία του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Οι αξιωματούχοι του καθεστώτος επιστρατεύουν την τεχνολογία του διαδικτύου για να εποπτεύουν αλλά και να χειραγωγούν την κοινή γνώμη: περίπου 80.000 μπλογκς και σάιτς ελέγχονται από τις κρατικές υπηρεσίες και έχουν ως στόχο να διαμορφώσουν το κοινό αίσθημα.
'Έντονες είναι και οι διαμαρτυρίες για τα αυξανόμενα κρούσματα διαφθοράς. Μέσα στα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με το Guardian, 600.000 (!) αξιωματούχοι έχουν κατηγορηθεί για πειθαρχικές παραβάσεις και διαφθορά. Ενδεικτικό είναι ότι το 2008 λιγότερο από το 40% των Κινέζων πίστευαν ότι η διαφθορά των αξιωματούχων είναι σοβαρό πρόβλημα. Ενώ μόλις 4 χρόνια μετά, το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 50%.