Ταϊβάν: Μακελειό στο μετρό από μεθυσμένο νεαρό

Ένας μεθυσμένος νεαρός επιτέθηκε με μαχαίρι στους επιβάτες ενός συρμού στο μετρό της πόλης Ταϊπέι, στην Ταϊβάν , σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.

Ο δράστης, που σύμφωνα με τις αρχές ονομάζεται Τσενγκ και είναι 21 ετών, είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Τουνγκχάι της Ταϊβάν. Ο νεαρός άρχισε να μαχαιρώνει τους επιβάτες με ένα μεγάλο μαχαίρι για σασίμι, με λεπίδα 30 εκατοστών,στο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο από τον Ναό Λόνγκσαν στον Σταθμό Τζιανγκζικούι της πρωτεύουσας.

Δύο άνδρες και μία γυναίκα σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.  Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία και περίπου 10 από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Το κίνητρο της επίθεσης παραμένει αδιευκρίνιστο, όμως η αστυνομία ανέφερε ότι ο Τσενγκ νωρίτερα είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Μετά τη σύλληψή του ο φοιτητής είπε στους αστυνομικούς ότι ήθελε ανέκαθεν να τραβήξει την προσοχή του κόσμου "κάνοντας κάτι μεγάλο". 

Ο νεαρός, που δεν έχει ιστορικό ψυχιατρικών προβλημάτων, σχεδίαζε αρχικά να χτυπήσει στο μετρό αφού πάρει το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να δράσει άμεσα, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Για το λόγο αυτό αγόρασε δύο μαχαίρια από ένα σουπερμάρκετ.

"Επιτέθηκε αρχικά στους επιβάτες του τελευταίου βαγονιού", αφηγήθηκε κλαίγοντας μια αυτόπτης μάρτυρας στο κανάλι της καλωδιακής τηλεόρασης TVBS. "Τρομοκρατήθηκα όταν είδα έναν αιμόφυρτο ηλικιωμένο να βγαίνει από το βαγόνι μετά την άφιξη του τρένου στο σταθμό του Τσιανγκζιτσούι", είπε ένας σοκαρισμένος επιβάτης.

Η επίθεση προκάλεσε σοκ στην Ταϊπέι, μια πόλη 7,3 εκατομμυρίων κατοίκων που παρά το μέγεθός της θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλής. Ο δήμαρχος της Ταϊπέι Χάου Λουνγκ-μπιν και ο δήμαρχος της Νέας Ταϊπέι Έρικ Τσου υποσχέθηκαν ότι θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή.