Σε ένα περιφερειακό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει γίνει "μεγάλη απειλή" στην Αφρική, κατέληξαν οι ηγέτες αφρικανικών κρατών που συναντήθηκαν στο Παρίσι και κήρυξαν τον πόλεμο στη νιγηριανή ισλαμιστική οργάνωση.
"Βρισκόμαστε εδώ για να κηρύξουμε τον πόλεμο στην Μπόκο Χαράμ" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Καμερούν, Πολ Μπιγιά, μετά την συνάντηση που είχαν το Σάββατο στα Ηλύσια Πεδία οι ηγέτες του Καμερούν, του Νίγηρα, του Τσαντ και του Μπενίν, των τεσσάρων χωρών που συνορεύουν με τη Νιγηρία. Στην διεθνή σύνοδο πήραν ακόμη μέρος οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το σχέδιο που ενέκρινε η σύνοδος προβλέπει "το συντονισμό των μυστικών υπηρεσιών, την ανταλλαγή πληροφοριών, την κεντρική διεύθυνση των μέσων, την επιτήρηση των συνόρων, στρατιωτική παρουσία γύρω από τη λίμνη Τσαντ και δυνατότητα επέμβασης σε περίπτωση κινδύνου", ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος όμως έσπευσε να τονίσει ότι "η Γαλλία δεν είναι απαραίτητο να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις, είναι παρούσες στην περιοχή".
Ο νιγηριανός ομόλογός του, Γκούντλακ Τζόναθαν, ο οποίος έχει επικριθεί γιατί καθυστέρησε να αντιδράσει στους εκβιασμούς της Μπόκο Χαράμ, δήλωσε "πλήρως δεσμευμένος" προκειμένου να απελευθερωθούν οι περίπου 230 νεαρές μαθήτριες που απήχθησαν πριν από ένα μήνα από τους ισλαμιστές.
Η ομαδική απαγωγή στις 14 Απριλίου των μαθητριών από το Σιμπόκ της βορειο-ανατολικής Νιγηρίας και τα εκφοβιστικά βίντεο του αρχηγού της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, του Αμπουμπακάρ Σεκάου, που απειλούσε να εξαναγκάσει σε γάμο τα κορίτσια ή να τα πουλήσει ως σκλάβες, προκάλεσαν παγκόσμιο κύμα κατακραυγής και έστρεψαν τους προβολείς στη βία που εδώ και χρόνια μαστίζει τη βόρεια Νιγηρία.
Μάλιστα, η Νιγηρία είναι πιθανό να φέρει το θέμα της Μπόκο Χαράμ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να της επιβληθούν κυρώσεις, δήλωσε σήμερα δυτική διπλωματική πηγή, αν και τώρα η Αμπούτζα υπήρξε επιφυλακτική στο να αναζητήσει βοήθεια από τον ΟΗΕ.