Ινδία: Φόβος στους μουσουλμάνους μετά τη νίκη των εθνικιστών

Ιστορική ανατροπή στην Ινδία με τη σαρωτική νίκη του εθνικιστικού ινδουιστικού κόμματος και οι μουσουλμάνοι της πολυπληθούς χώρας κοιτούν με φόβο και αγωνία το αύριο.

Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι οι διακρίσεις σε βάρος τους θα οξυνθούν μετά τον εκλογικό θρίαμβο του εθνικιστή ινδουιστή Ναρέντρα Μόντι.

Ο επερχόμενος πρωθυπουργός της Ινδίας, που προέρχεται από τη σκληρή πτέρυγα του κόμματός του, του Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), κατατρόπωσε το Κόμμα του Κογκρέσου στις βουλευτικές εκλογές και η συντριπτική νίκη του του δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Οι αντίπαλοί του ανησυχούν για το μέγεθος της νίκης του Μόντι, εκτιμώντας ότι θα επιτρέψει στον ινδό πολιτικό, που είναι βαθιά εμποτισμένος με την ινδουιστική εθνικιστική ιδεολογία και η φήμη του συνδέεται με τις αντιμουσουλμανικές ταραχές του 2002 που σημειώθηκαν στο κρατίδιο Γκουτζαράτ όπου ήταν πρωθυπουργός, να παραμελήσει τις θρησκευτικές μειονότητες της χώρας.

Από την άλλη κάποιοι θέλουν να πιστέψουν στον ενωτικό του λόγο στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, που βασίστηκε στην υπόσχεσή του για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επανέναρξη της οικονομίας, και ελπίζουν ότι μια τέτοια πολιτική θα έχει οφέλη για όλους χωρίς διακρίσεις.

Η πλειονότητα των μουσουλμάνων φοβόντουσαν το ενδεχόμενο ο Μόντι να γίνει πρωθυπουργός και γι’ αυτό οι περισσότεροι ψήφισαν το Κόμμα του Κογκρέσου. Μόλις το 9% ψήφισε το BJP, έναντι 43% υπέρ του Κογκρέσου.

Στο μοναδικό ινδικό κρατίδιο όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι, το Τζάμου και Κασμίρ όπου μαίνεται μια αυτονομιστική εξέγερση, κάποιοι τρέφουν ελπίδες. Ο τοπικός θρησκευτικός ηγέτης Μιρουάιζ Ούμαρ Φάρουκ δήλωσε ότι ελπίζει ότι το νέο κοινοβούλιο της Ινδίας θα λάβει «τολμηρά μέτρα» για να επιλύσει τη σύγκρουση με το Πακιστάν για το Κασμίρ.

Στη διάρκεια της εκλογικής του εκστρατείας ο Μόντι είχε δηλώσει ότι στο θέμα αυτό θα ακολουθήσει την πολιτική του τελευταίου πρωθυπουργού της χώρας που προήλθε από το BJP, του Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, ο οποίος είχε προσπαθήσει επανειλημμένα να καταλήξει σε μια βιώσιμη ειρήνη με το Πακιστάν.