Ως "απόπειρα πραξικοπήματος" καταδίκασαν οι αρχές της Λιβύης την επίθεση του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, στη Βεγγάζη.
Την επίθεση καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωση η κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και ο στρατός.
Ο ίδιος δήλωσε πως μάχεται εναντίον "τρομοκρατικών ομάδων".
Οι αρχές της Τρίπολης πάντως θεωρούν την "ενέργεια εκτός της νομιμότητας του κράτους και πραξικόπημα", σύμφωνα με την ανακοίνωση την οποία ανέγνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Γενικού Κογκρέσου (κοινοβούλιο), Νούρι Αμπού Σαχμέιν.
"Όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη", προειδοποίησε και είπε πως ο στρατός έχει δώσει οδηγίες "αντίστασης σε κάθε τέχνασμα των πραξικοπηματιών".
Από τις συγκρούσεις της Παρασκευής στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 79 άνθρωποι και 141 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Ο τακτικός στρατός, ο οποίος δεν είναι ακόμη επιχειρησιακός τρία χρόνια μετά την εξέγερση, διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή στις συγκρούσεις.
Ο Χαλίφα Χάφταρ, στρατηγός εν αποστρατεία ο οποίος είχε πάρει μέρος στην εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, είναι επικεφαλής μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης. Η Βεγγάζη θεωρείται προπύργιο πολλών ένοπλων ισλαμιστικών πολιτοφυλακών.
Ο Χάφταρ, που κατάγεται από την ανατολική Λιβύη, αυτομόλησε από τον στρατό του Καντάφι στα τέλη της δεκαετίας του '80 και έφυγε από τη χώρα. Έζησε για περίπου 20 χρόνια στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και επέστρεψε το 2011, όταν ξέσπασε η επανάσταση.
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ τον Φεβρουάριο ο Χάφταρ, που εμφανίστηκε ντυμένος με στρατιωτική στολή, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει "πρωτοβουλία" προβλέποντας την ανατροπή των μεταβατικών αρχών της χώρας. Είχε ζητήσει μάλιστα να σχηματιστεί μια επιτροπή που θα κυβερνά τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Η δήλωση αυτή, που επιδέχεται πολλών ερμηνειών, θεωρήθηκε από ορισμένους αξιωματούχους ως απόπειρα πραξικοπήματος.
Η επιχείρηση του στρατηγού εν αποστρατεία προκαλεί διαφορετικές αντιδράσεις στον πληθυσμό.
Παρατηρητές εκτιμούν ότι ενδέχεται να είναι προοίμιο ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος και ότι στόχος του Χάφταρ είναι να αναλάβει την εξουσία.
Όμως κάποιοι Λίβυοι βλέπουν σε αυτόν έναν ισχυρό άνδρα ο οποίος θα μπορούσε τελικά να εκδιώξει τις εξτρεμιστικές ομάδες από τη χώρα, αντίθετα από τις μεταβατικές αρχές που έχουν αποδυναμωθεί και βρίσκονται υπό την επιρροή των ισλαμιστών.