Μια πυρκαγιά σε ανθρακωρυχείο στη δυτική Τουρκία στοίχισε σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 20 εργάτες, σύμφωνα με τις αρχές. Η στοά κατέρρευσε έπειτα από έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από μια βλάβη σε έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή, περίπου στις 15:30 ώρα Ελλάδας.
Τα διεθνή πρακτορεία πάντως κάνουν λόγο για τουλάχιστον 17 νεκρούς και όσο περνούν οι ώρες ο αριθμός ανεβαίνει. Άλλοι 20 εργάτες έχουν μεταφερθεί σε τοπικά νοσοκομεία ενώ αρκετοί κατάφεραν να ξεφύγουν.
Η τραγωδία συνέβη σε ορυχείο της πόλης Σόμα, στην επαρχία της Μανίσα, στο οποίο την ώρα της πυρκαγιάς δούλευαν σχεδόν 500 άνθρωποι.
Οι τοπικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς περίπου 300 εργάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στις στοές και αγνοούνται. Καθώς το δυστύχημα σημειώθηκε την ώρα που γινόταν η αλλαγή βάρδιας, είναι δύσκολο να καθοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των εργατών που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο ορυχείο, επεσήμαναν αξιωματούχοι του περιφερειακού εργατικού συνδικάτου.
Οι παγιδευμένοι εργάτες βρίσκονται περίπου 2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια και 4χλμ από την έξοδο του ορυχείου. Παρόλο που η τύχη τους αγνοείται, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να διοχετεύσουν αέρα υπογείως ώστε - όσοι είναι ακόμα ζωντανοί - να μην πεθάνουν από ασφυξία. Οι ανθρακωρύχοι διαθέτουν μικρές φιάλες με μάσκες οξυγόνου, όμως δεν είναι γνωστό για πόσο μπορούν να επιβιώσουν με αυτές.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί "προσεκτικά τις εξελίξεις", ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης των παγιδευμένων ανθρακωρύχων.
Ένα ελικόπτερο έχει σταλεί στον τόπο της τραγωδίας, ενώ ο στρατός έχει αποστείλει ομάδες 20 ατόμων.
Στο μεταξύ, ο τοπικός Τύπος αναφέρει ότι το κόμμα του Ερντογάν, AKP, απέρριψε τον προηγούμενο μήνα μια έκκληση της αντιπολίτευσης να ελεγχθεί η κατάσταση ασφαλείας στο ορυχείο της Σόμα.
Οι εκρήξεις στα ορυχεία είναι συχνό φαινόμενο στην Τουρκία, κυρίως στα ιδιωτικά στα οποία συχνά δεν γίνονται σεβαστοί οι κανόνες ασφαλείας. Το πιο σοβαρό δυστύχημα σε ορυχείο είχε σημειωθεί το 1992, όταν 263 ανθρακωρύχοι είχαν χάσει τη ζωή τους από μια έκρηξη στο ορυχείο Ζονγκουλντάκ.