Οι τερμίτες κατατρώνε το Προεδρικό Μέγαρο της Παραγουάης

Μια παράξενη αλλά πολύ σοβαρή απειλή αντιμετωπίζει το Προεδρικό Μέγαρο- ή το Παλάτι- της Παραγουάης, ένα κτίριο του 19ου αιώνα.  

Τερμίτες έχουν φωλιάσει στο αποικιακό Μέγαρο -που είναι σχεδόν εξολοκλήρου κατασκευασμένο από ξύλο- και κατατρώνε τα πάντα.  

"Καταστρέφουν ότι έχει φτιαχτεί από ξύλο- τα δάπεδα, τους τοίχους ακόμα και τα ξύλινες κολόνες, που υποστηρίζουν ορισμένα τμήματα του ανακτόρου", δήλωσε ο αρχιτέκτονας Gustavo Glavinich, μέλος της ειδικής επιτροπής για την συντήρηση του κτιρίου.

 Ήδη, ένα μεγάλο μέρος της δυτικής πτέρυγας του εμβληματικού Μεγάρου είχε καταστραφεί.

Ο Glavinich προειδοποίησε επίσης ότι σε άλλα μέρη του κτιρίου του 19ου αιώνα, δεν έχουν εισβάλει μόνο τερμίτες, αλλά και νυχτερίδες - γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, το Palacio de Lopez έχει αφεθεί να ερημώνει, καθώς δεν υπάρχουν πόροι για την συντήρηση και την απαραίτητη ανακαίνιση. 

Το Μέγαρο βρίσκεται στην πρωτεύουσα, Ασουνσιόν, και είναι η έδρα της κυβέρνησης της Παραγουάης καθώς και κατοικία του Προέδρου Horacio Cartes.

Η ανέγερση του Palacio de Lopez ξεκίνησε το 1850 - υπό τη διεύθυνση του Άγγλου αρχιτέκτονα Alonso Taylor - αλλά το παλάτι δεν ολοκληρώθηκε μέχρι το 1892.