Στις κάλπες θα προσέλθουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια Πορτορικανοί για να αποφασίσουν με δημοψήφισμα εάν θα γίνουν η 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Την Τρίτη, το Πουέρτο Ρίκο εκλέγει τον κυβερνήτη του και παράλληλα θα αποφασίσει για την ένταξη ή μη στο κράτος των ΗΠΑ. Το νησί πέρασε στην αμερικανική κυριαρχία κατά το τέλος του 19ου αιώνα, αλλά όχι ως κανονική Πολιτεία.
Η ψηφοφορία αυτή θα συμπέσει με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αλλά οι κάτοικοι του νησιού της Καραϊβικής, αν και πολίτες των ΗΠΑ, δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές αυτές. Το Πουέρτο Ρίκο, που έγινε το 1952 "Ελεύθερη Συνδεδεμένη Πολιτεία" των ΗΠΑ δεν έχει μεγάλους εκλέκτορες και ομοσπονδιακή εκπροσώπηση στο Κογκρέσο.
Οι Πορτορικανοί ψηφοφόροι θα έχουν λοιπόν στις 6 Νοεμβρίου τη δυνατότητα να αποφασίσουν διαφορετικά. Με πρωτοβουλία του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Λουίς Φορτούνο (ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη θητεία) θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα για το πολιτικό καθεστώς του νησιού τους, για τέταρτη φορά, μετά από τις ψηφοφορίες του 1967, του 1993 και του 1998. Σε όλα αυτά τα δημοψηφίσματα είχε εγκριθεί το καθεστώς της "ελεύθερης πολιτείας, συνδεδεμένης με τις Ηνωμένες Πολιτείες".
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δυο ερωτήσεις θα τεθούν στους ψηφοφόρους: "Συμφωνείτε να διατηρήσουμε το τρέχον πολιτικό και εδαφικό καθεστώς". Και ανεξάρτητα από το πρώτο ερώτημα: "Αναφέρατε ποια από τις παρακάτω επιλογές προτιμάτε": να γίνουμε Πολιτεία, να ζητήσουμε ανεξαρτησία, ή να είμαστε αυτοκυβέρνητη συνδεδεμένη Πολιτεία.
Σύμφωνα με την τοπική εκλογική επιτροπή, περίπου 2,4 εκατομμύρια Πορτορικανοί έχουν δικαίωμα ψήφου, από έναν συνολικό πληθυσμό 3,7 εκατομμυρίων.
Περίπου 4 εκατομμύρια Πορτορικανοί ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως στο Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη.
Το Πουέρτο Ρίκο (που σημαίνει "πλούσιο λιμάνι"), παραχωρήθηκε από την Ισπανία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1898. Οι Πορτορικανοί είναι πολίτες των ΗΠΑ από το 1917. Δεν πληρώνουν ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος, εκτός και αν ζουν σε αμερικανικό έδαφος.