Συρία: Οι αντάρτες παραδίδουν τη Χόμς

Άρχισε σήμερα το πρωί η αποχώρηση των ανταρτών από την Παλιά Πόλη της Χομς, στο κέντρο της Συρίας, όπου εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια πολιορκούνταν από τα κυβερνητικά στρατεύματα. 

Οι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί παρέδωσαν στον Άσαντ το τελευταίο μεγάλο προπύργιό τους, "την πρωτεύουσα της επανάστασης" και εγκαταλείπουν μαζικά τις θέσεις τους, μετά τη σύναψη μιας χωρίς προηγούμενο συμφωνίας ανάμεσα στους εκπροσώπους των ανταρτών και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.  

Η αναίμακτη αποχώρηση των ανταρτών συμφωνήθηκε με την διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων αιχμαλώτων και την λήξη της πολιορκίας σε δύο περιοχές.  

"Τρία λεωφορεία, στα οποία επιβαίνει ένας αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, αναχώρησαν  από την Παλιά Πόλη μεταφέροντας 120 πρόσωπα, τραυματίες, αμάχους και μαχητές", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο διαπραγματευτής των ανταρτών Αμπούλ Χαρέθ.

"Κατευθύνονται προς την Νταρ αλ-Καμπίρα", μια πόλη που ελέγχεται από τους αντάρτες είκοσι χιλιόμετρα βορειότερα, πρόσθεσε. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ οι αντάρτες αποχωρούσαν από τη Χομς, αντάρτες στη βόρεια Συρία άνοιγαν το δρόμο προς δύο σιιτικές πόλεις που πολιορκούν ώστε να επιτραπεί η μεταφορά βοήθειας σ' αυτές.  

Σε ερασιτεχνικό βίντεο που μεταδόθηκε από τους αντάρτες φαίνονται δεκάδες μαχητές με σάκους στην πλάτη και φορούν κασκέτο ή κουκούλα, να ανεβαίνουν σε δύο πράσινα λεωφορεία, ενώ άλλοι φεύγουν από την πόλη με μηχανάκια και ΙΧ. 

Η "απελευθέρωση" της Χόμς από τους "τρομοκράτες" αποτελεί μια πολύ σημαντική νίκη για τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ εν όψη και των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου, στις οποίες αναμένεται να αναδειχθεί και πάλι αδιαμφισβήτητος νικητής.