Οι νιγηριανές δυνάμεις ασφαλείας ακόμη δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται οι 223 μαθήτριες που απήχθησαν στις 14 Απριλίου από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, παραδέχθηκε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Τζόναθαν Γκουντλάκ, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια μετά την απαγωγή των κοριτσιών που έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Εν τω μεταξύ, η Μπόκο Χάραμ ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση στο οικοτροφείο και την απαγωγή των μαθητριών. Τα κορίτσια πιστεύεται ότι απήχθησαν και πωλήθηκαν ως σύζυγοι έναντι πολύ μικρής αμοιβής στους εξτρεμιστές ισλαμιστές τρομοκράτες, στις γειτονικές χώρες.
"Εγώ απήγαγα τα κορίτσια σας", δήλωσε ο ηγέτης της οργανώσης Abubakar Shekau, σε ένα βίντεο που εστάλη στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Εν μέσω εντεινόμενων επικρίσεων για το χειρισμό της υπόθεσης από τις αρχές, ο Γκουντλακ δήλωσε ότι ξεκινά παγκόσμια εκστρατεία για την απελευθέρωση των μαθητριών, ηλικίας 16-18, που απήχθησαν ενώ ήταν στο σχολείο τους στην περιοχή Τσίμποκ του βορειοανατολικού κρατιδίου Μπόρνο.
Μάλιστα, η νιγηριανή κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στις ΗΠΑ και ελπίζει ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα βοηθήσει τη χώρα να επιλύσει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δεσμεύτηκε από την πλευρά του, ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν "ό,τι είναι δυνατόν" για να βοηθήσουν τη Νιγηρία στην υπόθεση αυτή.
Η Νιγηρία ζήτησε επίσης τη βοήθεια και άλλων χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Κίνα καιθώς και τη συνεργασία των γειτονικών χωρών (Καμερούν, Τσαντ, Νίγηρας και Μπενίν).
Ο Τζόναθαν έδωσε εντολή χθες στις αρμόδιες υπηρεσίες να "κάνουν τα πάντα" για την απελευθέρωση των μαθητριών. "Υποσχόμαστε ότι τα κορίτσια, όπου κι αν βρίσκονται, θα απελευθερωθούν σίγουρα. Είναι μια ώρα δοκιμασίας για τη χώρα μας και είναι επώδυνη", τόνισε ο νιγηριανός πρόεδρος ζητώντας τη συνεργασία των γονέων, των δυνάμεων ασφαλείας και των τοπικών κοινοτήτων.
Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη Νιγηρία και σε πολλές χώρες, κυρίως στη Νέα Υόρκη, όπου δεκάδες Νιγηριανοί ζήτησαν να ληφθούν πιο ουσιαστικά μέτρα.
Η Μπόκο Χαράμ που μάχεται για τη δημιουργία ισλαμικού κράτους στο βορρά της χώρας έχει ήδη θέσει στο στόχαστρό της σχολεία, εκκλησίες, τζαμιά και σύμβολα του κράτους και των δυνάμεων της τάξης από το 2009. Ωστόσο η μαζική απαγωγή των κοριτσιών είναι πρωτοφανής και η πιο δραματική της ισλαμιστικής οργάνωσης, παρά την τρομοκρατική της δράση που έχει προκαλέσει το θάνατο 1.500 ανθρώπων από την αρχή του έτους.