Συγγενείς, φίλοι και γνωστοί των 234 κοριτσιών που απήχθησαν στη Νιγηρία πριν από δύο βδομάδες μέσα από το σχολείο τους από εξτρεμιστές της Μπόκο Χάραμ, διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Αμπούτζα για να εκφράσουν εξέφρασαν την οργή τους,απέναντι στην αδυναμία των αρχών να τις εντοπίσουν.
Οι οικογένειες των θυμάτων, που συγκέντρωσαν χρήματα για να αγοράσουν καύσιμα και να διεξάγουν οι ίδιοι έρευνες με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, λένε ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στην επιχείρηση των αρχών.
"Πώς είναι δυνατόν στην εποχή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, του Google Maps και των αεροπορικών επιδρομών, περισσότερα από 200 κορίτσια να έχουν εξαφανιστεί χωρίς να αφήσουν ίχνη;", διερωτήθηκε η Χαντίζα Μπάλα Ουσμά, διοργανώτρια της πορείας.
Παράλληλα, οι γονείς των μαθητριών εξέφρασαν την ανησυχία τους για με πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα κορίτσια πρόκειται να ωθηθούν σε αναγκαστικούς γάμους με μέλη της οργάνωσης σε γειτονικές χώρες.
"Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε από τα σύνορα με το Καμερούν, τα κορίτσια μας έχουν μεταφερθεί στο Τσαντ και το Καμερούν όπου θα παντρευτούν με μέλη της Μπόκο Χαράμ για 2.000 νάιρα (10 ευρώ)", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πόγκου Μπίτρους, επικεφαλής του συμβουλίου των γηραιών του Τσιμπόκ, της πόλης που βρίσκεται το οικοτροφείο θηλέων από όπου απήχθησαν τα κορίτσια.
Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί προς το παρόν από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίες όμως έχουν αναφέρει ότι οι μαθήτριες ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ως σεξουαλικές σκλάβες ή ως υπηρέτριες.
Δεκάδες ένοπλοι, που εκτιμάται ότι ανήκουν στην οργάνωση Μπόκο Χαράμ επέδραμαν στις 14 Απριλίου, στο γυμνάσιο θηλέων στο Τσιμπόκ και απήγαγαν τις μαθήτριες. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου, 230 κορίτσια έπεσαν θύμα απαγωγής και ότι 187 εξ αυτών εξακολουθούν να κρατούνται από τους ισλαμιστές.
Οι δράστες στη συνέχεια παρέδωσαν το σχολείο στις φλόγες, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποιά είναι η τύχη των κοριτσιών.
Σύμφωνα με τις μαθήτριες που κατάφεραν να ξεφύγουν, τα κορίτσια κρατήθηκαν για ένα διάστημα στο δάσος της Σαμπίσα, στην πολιτεία Μπόρνο, όπου η Μπόκο Χαράμ διαθέτει στρατόπεδα.