Φονική έκρηξη σε σιδηροδρομικό σταθμό της Κίνας

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σήμερα σε σιδηροδρομικό σταθμό του Ουρούμτσι, της πρωτεύουσας της ταραγμένης δυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ, την ώρα που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ολοκλήρωνε μια τετραήμερη επίσκεψη στην περιοχή.  

Η έκρηξη έγινε σε μια από τις εξόδους τους σταθμού ενώ, επικαλούμενο την αστυνομία, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι "ένα πλήθος οπλισμένο με μαχαίρια πετσόκοβε τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν".

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό υπάρχουν τουλάχιστον 3 νεκροί και 75 τραυματίες- οι τέσσερις είναι σοβαρά -  μέσα σε ένα σκηνικό απόλυτου χάους.  

Φωτογραφίες στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo δείχνουν αίματα σε βαλίτσες και συντρίμμια στο έδαφος μπροστά από τον σταθμό.  

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της επαρχίας Σιντζιάνγκ, η κατάσταση στο Ουρούμτσι είναι "υπό έλεγχο" και τα αίτια της έκρηξης ερευνώνται.  

Η κυκλοφορία των τραίνων από τον συγκεκριμένο σταθμό έχει διακοπεί, μετέδωσε το Νέα Κίνα, επικαλούμενο έναν αστυνομικό.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ολοκλήρωνε μια τετραήμερη επίσκεψη στην επαρχία Σιντζιάνγκ, την οποία παρουσίασε ως "τη γραμμή του μετώπου" στη μάχης που διεξάγει το Πεκίνο εναντίον "της τρομοκρατίας", σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε σήμερα.

Μετά την επίθεση, ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε να γίνουν "αποφασιστικές ενέργειες για να κατασταλεί αποφασιστικά η ανεξέλεγκτη ορμή των τρομοκρατών".

Η Σιντζιάνγκ, που συνορεύει με οκτώ κράτη της Κεντρικής Ασίας, είναι με τεράστια επαρχία πλούσια σε ορυκτά, όπου οι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι Ουιγούροι αποτελούν την κύρια εθνότητα.

Από τότε που οι Χαν, η μεγαλύτερη εθνότητα στην Κίνα, έχουν συρρεύσει στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ουιγούροι καταγγέλλουν ότι τους παρενοχλούν οι αρχές και ότι είναι θύματα μιας καταπιεστικής πολιτικής εναντίον τους εξαιτίας της θρησκείας και του πολιτισμού τους. 

Στην Σιντζιάνγκ σημειώνονται συχνά βίαια επεισόδια, τα οποία το Πεκίνο καταδικάζει ως "τρομοκρατικές" ενέργειες και επιρρίπτει την ευθύνη γι'αυτά σε αυτονομιστικά και ισλαμιστικά κινήματα.