Χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκλήρωσε ο Ομπάμα το ταξίδι του στην Ιαπωνία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε μια ρητή θέση για εδαφικά ζητήματα, προκειμένου να μην εκνευρίσει την Κίνα ενώ δεν πέτυχε ούτε τη συμφωνία που επεδίωκε για άνοιγμα της ιαπωνικής αγοράς για τα αμερικανικά προϊόντα.
Στο Τόκιο, ο Ομπάμα χρειάσθηκε να κινηθεί πολύ προσεκτικά, σε μια πρόγευση αυτού που τον περιμένει στον επόμενο σταθμό της περιοδείας του, τη Νότια Κορέα, και στη συνέχεια στη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Η περιοδεία του Αμερικανού προέδρου στην Ασία θεωρείται κρίσιμη για τη βούληση της Ουάσινγκτον να αποκαταστήσει μια ισορροπία στη διπλωματία της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου η Κίνα καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο χώρο.
Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο Ομπάμα επεδίωξε να καθησυχάσει την Ιαπωνία για την αμερικανική παρουσία, σε μια περίοδο που υπάρχει ισχυρή ένταση ανάμεσα στο Τόκιο και το Πεκίνο σχετικά με τα νησιά Σενκάκου, ένα ακατοίκητο αρχιπέλαγος της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας που ελέγχεται από τους Ιάπωνες, αλλά διεκδικείται έντονα από τους Κινέζους, οι οποίοι ονομάζουν το αρχιπέλαγος Ντιαογιού.
Οι ΗΠΑ επανέλαβαν απλώς μια θέση την οποία υποστηρίζουν από καιρό: η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει το Τόκιο αν αυτό δεχθεί επίθεση γύρω από τα Σενκάκου, αλλά δεν αποφαίνεται για την ουσία, δηλαδή για το σε ποιον ανήκουν τα νησιά αυτά, για να μην αψηφήσει ανοικτά το Πεκίνο.
Ωστόσο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, δήλωσε πως πέτυχε μαζί με τον Ομπάμα μια "ιστορική" επιτυχία στη συμφωνία για θέματα ασφαλείας και έκαναν πρόοδο στις συνομιλίες για το διμερές εμπόριο.
"Ήταν μια ιστορική δήλωση για την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ", δήλωσε ο Άμπε προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά την αναχώρηση του Ομπάμα.
Σήμερα ο Ομπάμα θα βρίσκεται στη Νότια Κορέα. Κατά την άφιξή του εκεί εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το τρομερό ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους παιδιά.