Ξένοι ερασιτέχνες δρομείς είχαν τη δυνατότητα να αγωνιστούν σε ένα μαραθώνιο της Βόρειας Κορέας - για πρώτη φορά σε 30 χρόνια - και χιλιάδες βορειοκορεάτες παρατάχθηκαν - αυθόρμητα όπως πάντα- στους δρόμους για να τους χειροκροτήσουν.
Περίπου 200 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο πήραν μέρος στον αγώνα δρόμου των 42 χιλιομέτρων, υπό αυστηρούς περιορισμούς στην εμφάνιση και τους χρόνους τερματισμού και ακολουθούμενοι από ένα φορτηγό που έπαιζε βορειοκορεατικά πατριωτικά εμβατήρια από τα μεγάφωνα. Επίσης, πουθενά σε όλη τη διαδρομή ή μέσα στο εθνικό στάδιο της Πιονγιάνγκ δεν υπήρχαν ξένες σημαίες, προς τιμήν των ξένων αθλητών.
Παρά τις αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τους χρόνους τερματισμού και την αγωνιστική περιβολή τους (δεν έπρεπε να έχουν διακριτικά της χώρας τους), η δρομέας Βίκυ Μοχιέντιν, δήλωσε ότι ο μαραθώνιος ήταν "πραγματικά πολύ διασκεδαστικός."
"Τα παιδιά μας άπλωναν τα χέρια τους για να το "κολλήσουμε" και οι ηλικιωμένες κυρίες μας ζητωκραύγαζαν. Αυτό με έκανε να συνεχίσω με ενθουσιασμό" δήλωσε η αθλήτρια στο BBC Radio 5.
Με τα καλύτερα λόγια μίλησαν για την εμπειρία τους και οι περισσότεροι ξένοι συμμετέχοντες.
Πάντως, για την ιστορία, το χρυσό μετάλλιο στους άντρες πήρε ο Βορειοκορεάτης (έκπληξη;) Pak Chol, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδρομή σε 2 ώρες, 12 λεπτά and 26 δευτερόλεπτα.
Η βορειοκορεάτισα Hye Gyong - με 2:27:04- και η δίδυμη αδερφή της, Kim Hye Song, τερμάτισαν στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα στον αγώνα των γυναικών.
Βόρεια Κορέα ξεκίνησε το μαραθώνιο της Πιονγκγιάνγκ το 1981 για να σηματοδοτήσει τα 69α γενέθλια του ιδρυτή της, Κιμ-ιλ Σουνγκ.
Η 15η Απριλίου - ημέρα γενεθλίων του εκλιπόντος ηγέτη - είναι μία από τις πιο σημαντικές αργίες στην κομμουνιστική χώρα.