Πλοία και αεροσκάφη συνέχισαν το Σάββατο την αναζήτηση των συντριμμιών του Boeing 777 Malaysia Airlines στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, παρότι τις τελευταίες ώρες δεν παρατηρήθηκαν νέα ακουστικά σήματα από το εξαφανισμένο αεροσκάφος.
Δέκα αεροπλάνα και 14 πλοία συνεχίζουν να αναζητούν τα ίχνη της πτήσης MH370 , η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πριν από περισσότερο από ένα μήνα μετά την απογείωση της από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο μεταφέροντας 239 άτομα επί του αεροσκάφους. «Δεν έχουν επιβεβαιώσει νέες ακουστικές ανιχνεύσεις τις τελευταίες 24 ώρες » ανέφερε σε δελτίο τύπου το Κέντρο Συντονισμού των ειδικών επιχειρήσεων αναζήτησης .
Ένα σήμα λήφθηκε την Πέμπτη κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται ένα πολεμικό πλοίο, αλλά όπως εξακριβώθηκε ήταν άσχετο με την μοιραία πτήση MH370. Την ίδια ώρα όπως αναφέρουν οι ειδικοί η διάρκεια ζωής των μπαταριών που διαθέτει το «μαύρο κουτί» πέρασε καθώς η αυτονομία τους υπολογίζεται στον ένα μήνα.
Άμποτ: Βρήκαμε τα μαύρα κουτιά
"Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τα σήματα που έχουμε λάβει τις τελευταίες μέρες και τα οποία ερευνούμε, προέρχονται από τα μαύρα κουτιά του Μπόινγκ της Malaysia Airlines" δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των συγγενών των θυμάτων της μοιραίας πτήσης.
Μιλώντας στην Κίνα, ο Άμποτ είπε ότι οι ομάδες έρευνας έχουν πλέον περιορίσει πολύ την περιοχή αναζήτησης, σύμφωνα με τα τέσσερα ηχητικά σήματα που έλαβε το Αυστραλιανό πλοίο Ocean Shield, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Στο διάγραμμα με κίτρινο χρώμα απεικονίζεται η σημερινή ζώνη ερευνών.
Σύμφωνα με αυστραλιανούς αξιωματούχους που ηγούνται της επιχείρησης εντοπισμού, τα σήματα αυτά προέρχονται από τους καταγραφείς της πτήσης ΜΗ370, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου.
Ωστόσο, ο Αυστραλιανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι ο χρόνος εξαντλείται, καθώς "έχουμε μπει στο στάδιο όπου το σήμα από το μαύρο κουτί έχει αρχίσει να ξεθωριάζει."
Δήλωσε επίσης ότι, το να εντοπίσουν το μαύρο κουτί, είναι πολύ διαφορετικό από τα να καταφέρουν να το ανασύρουν από το βάθος του Ινδικού Ωκεανού, ώστε να το εξετάσουν και δώσουν απαντήσεις στο μυστήριο του χαμένου αεροσκάφους. "Πολύ σημαντικό επίσης είναι να καταφέρουμε να βρούμε κάποια συντρίμμια του Μπόινγκ" δήλωσε ο Άμποτ.