“Φρικτές ωμότητες” εναντίον αμάχων στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Οι στρατιώτες από το Τσαντ πυροβόλησαν εναντίον των άμαχων πολιτών στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Μπανγκουί το προηγούμενο Σάββατο, χωρίς να υπάρξει καμία πρόκληση, σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμη 300.

Οι στρατιώτες από το Τσαντ είχαν μεταβεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να επαναπατρίσουν τους συμπατριώτες τους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τα βίαια επεισόδια στη χώρα.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ για το βάρβαρο περιστατικό, ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες υπήρχαν παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, έγκυες και ηλικιωμένοι.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ, μόλις η αυτοκινητοπομπή του εθνικού στρατού του Τσαντ έφτασε στην περιοχή της αγοράς της συνοικίας PK12, άνοιξαν πυρ εναντίον των πολιτών. Την ώρα που οι άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι προς όλες τις κατευθύνσεις, οι στρατιώτες συνέχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι ερευνητές του ΟΗΕ, «φαίνεται ότι η ενέργεια των δυνάμεων του Τσαντ ήταν εντελώς δυσανάλογη, καθώς άνοιξαν πυρ σε μια αγορά γεμάτη άοπλους πολίτες», υπογράμμισε ο Κόλβιλ.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε σήμερα από την Πράγα «τις φρικτές ωμότητες εναντίον πολιτών» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μια χώρα  που είναι αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση με διαθρησκευτικές βιαιότητες και περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο ΟΗΕ θα πρέπει «να εργαστούν μαζί για να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα» στη χώρα αυτή, που είναι πλούσια σε χρυσό και διαμάντια αλλά, παρ' όλ' αυτά, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από υποσιτισμό, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μου και θα είναι μόνιμη προτεραιότητά μου», υπογράμμισε ο Μπαν.