Νέος πολύ ισχυρός σεισμός έπληξε τη Χιλή

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη βόρεια Χιλή. Όπως ανακοίνωσε το γεωφυσικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), ο σεισμός είναι ο μεγαλύτερος από μια σειρά μετασεισμών που ακολούθησαν τον φονικό χθεσινό σεισμικό χτύπημα μεγέθους 8,2 που έπληξε και πάλι τη βόρεια Χιλή. Το επίκεντρο του εντοπίζεται 19 χιλιόμετρα νότια του λιμανιού Ικουίκουε και το εστιακό βάθος του είναι σχετικά μικρό, περίπου στα 20 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το USGS.

Οι αρχές της Χιλής ήραν την προειδοποίηση για τσουνάμι που εκδόθηκε μετά τη νέα σεισμική δόνηση.

"Η Υδρογραφική και Ωκεανογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού ήρε την προειδοποίηση για τσουνάμι σε ολόκληρη την επικράτεια", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Χιλής Ροδρίγο Πενιαϊλίγιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τα πρώτα παλιρροϊκά κύματα που έφθασαν στις ακτές της χώρας ήταν ύψους 70 εκατοστών, ανακοίνωσε νωρίτερα το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού.

Οι αρχές της χώρας είχαν διατάξει νωρίτερα την προληπτική εκκένωση των παράκτιων περιοχών αμέσως μετά την εκδήλωση του νέου μεγάλου μετασεισμού. Σε προληπτική εκκένωση των παράκτιων περιοχών προχώρησε και το γειτονικό Περού.

Η υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής ανακοίνωσε πάντως ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημίες μετά τον νέο σεισμό των 7,8 βαθμών στην πόλη Ικίκε της βόρειας Χιλής.

Ο απολογισμός των νεκρών από το χθεσινό μεγάλο σεισμό έφτασε τους 6.