Ανταλλαγή πυρών σε διαφιλονικούμενο θαλάσσιο σύνορο αντάλλαξαν οι δυνάμεις της Βόρειας και της Νότιας Κορέας. Η Σεούλ κάλεσε τους κατοίκους δύο γειτονικών νησιών να σπεύσουν στα καταφύγια, ενώ η ένταση στη χερσόνησο κλιμακώνεται επικίνδυνα.
"Οβίδες που εβλήθησαν από τη Βόρεια Κορέα έπεσαν στη δική μας πλευρά (του συνόρου) και απαντήσαμε ανοίγοντας πυρ", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων.
Τα πυρά και από τις δύο πλευρές δεν έμοιαζαν να στρέφονται εναντίον συγκεκριμένων στόχων. "Προς το παρόν τα δύο μέρη βάλλουν στη θάλασσα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Οι κάτοικοι των νοτιοκορεατικών νησιών Μπαενγκνιόνγκ και Γεονπιόνγκ πήραν εντολή να πάνε στα καταφύγια, διευκρίνισε ένας τοπικός αξιωματούχος. "Καλούμε όλους τους κατοίκους να σπεύσουν χωρίς καθυστέρηση στα καταφύγια, ορισμένοι το έχουν ήδη κάνει", δήλωσε.
Η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα την πραγματοποίηση στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά στην Κίτρινη Θάλασσα, κοντά στα θαλάσσια σύνορα με τη Νότια Κορέα. Η Βόρεια Κορέα διεξάγει τακτικά ασκήσεις πυροβολικού, αλλά συνήθως δεν ειδοποιεί εκ των προτέρων τη γείτονα και εχθρό της.
Η Πιονγκγιάνγκ ζήτησε από τη Σεούλ να "ελέγξει" τα πλοία της πριν από τις ασκήσεις. Η Σεούλ απάντησε αμέσως προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν αντίποινα για οποιαδήποτε παραβίαση προς τη νότια πλευρά των συνόρων.
Το θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών υπήρξε επανειλημμένα στο παρελθόν θέατρο φονικών συγκρούσεων. Η τελευταία είχε σημειωθεί το Νοέμβριο του 2010. Η Βόρεια Κορέα είχε βομβαρδίσει ένα νοτιοκορεατικό νησί κοντά στο σύνορο αυτό, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και φέρνοντας τη χερσόνησο στο χείλος της σύρραξης.
Το σύνορο αυτό, το οποίο ονομάζεται "Βόρεια Γραμμή Οριοθέτησης", χαράχθηκε από τις δυνάμεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ το 1953, στο τέλος του πολέμου της Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ το αμφισβητεί και αρνείται να το αναγνωρίσει.