ΒΙΝΤΕΟ : Έφοδος της αστυνομίας στις φαβέλες του Ρίο

Περίπου 1500 πάνοπλοι αστυνομικοί, συνοδεία ανδρών των ειδικών δυνάμεων, εισέβαλαν τα ξημερώματα της Πέμπτης σε μία από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις του Ρίο Ντε Τζανέιρο, σε μια από τις συχνές επιχειρήσεις της Βραζιλιάνικης αστυνομίας για την πάταξη της εγκληματικότητας, εν όψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου τον Ιούνιο.

Τα ομοσπονδιακά στρατεύματα μπήκαν στη Favela da Mare και ο Γραμματέας Ασφαλείας του Ρίο, Jose Mariano Beltrame, παρέδωσε τον ολοκληρωτικό έλεγχο της παραγκούπολης στο στρατό.

Δύο κοινότητες - οι Nova Holanda και Parque Uniao - έχουν καταληφθεί από την Παρασκευή από τις ειδικές δυνάμεις.

Οπλισμένοι με ανιχνευτές μετάλλων και συνοδεία στρατιωτών, οι ειδικές δυνάμεις διεξάγουν εκτεταμένες έρευνες για κρυφές κρύπτες όπλων καθώς οι διακινητές ναρκωτικών πιστεύεται ότι έχουν κρυμμένα όπλα και πυρομαχικά, θαμμένα ή κρυμμένα πίσω από ψεύτικους τοίχους μέσα στο χαοτικό σύμπλεγμα της φαβέλας. 

Μόνο το βόρειο προάστιο της Mare αποτελείται από 16 κοινότητες και έχει πληθυσμό περίπου 130.000.

Η φαβέλα Mare βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο και στα σύνορα των τριών αυτοκινητόδρομων για τις πόλεις Linha Vermelha, Linha Amarela και Avenida Brasil.

Περίπου 8.000 παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και τα 26 δημοτικά σχολεία στο συγκρότημα παραμένουν κλειστά από την περασμένη εβδομάδα, κατόπιν εντολών της αστυνομίας.