“Βοηθήστε στην ανεύρεση του Boeing 777 της πτήσης”. Αυτό θα μπορούσε να είναι το σύνθημα που κυκλοφορεί στον παγκόσμιο ιστό τις τελευταίες ημέρες, τη στιγμή, που εννέα χώρες, δεκάδες πλωτά μέσα και αεροπλάνα, καθώς και δέκα κινεζικοί δορυφόροι συμβάλουν με κάθε τρόπο στην ανεύρεση του χαμένου αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών.
Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο εκπέμπεται σήμα βοήθειας σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη, όχι τόσο σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά σε ολόκληρα έθνη. Μέσω της ιντερνετικής πλατφόρμας Tomnod, οι χρήστες του διαδικτύου έχουν τη δυνατότηα να βοηθήσουν τις αρχές να αναλύσουν τις εικόνες των δορυφόρων, οι οποίες φτάνουν διαρκώς στα αρμόδια κέντρα ερευνών, και να βοηθήσουν να αναγνωριστούν τα συντρίμμια που πιθανόν ανήκουν στο Boeing.
H αμερικανική εταιρεία Digital Globe, στην οποία ανήκει η πλατφόρμα, απηύθυνε το συγκεκριμένο κάλεσμα. Μάλιστα για να μπορέσει να είναι αποτελεσματική η διαδικασία, η εταιρεία, η οποία δημοσιοποιεί κυρίως εικόνες από το δορυφορικό σύστημα, Google Earth, βασίζεται κυρίως σε στοιχεία, τα οποία δημοσιοποιεί η μαλαισιανή κυβέρνηση, προκειμένου να διασαφηνιστεί το πεδίο ερευνών, στο οποίο έχουν στραφεί οι δορυφόροι. Επίσης κάνουν την εμφάνισή τους και διάφοροι εθελοντές μέσω διαδικτύου, οι οποίοι προσπαθούν να συνδράμουν τις ανάγκες των ερευνών.
Η πλατφόρμα δεν περίμενε - αρχικά τουλάχιστον - παραπάνω από κάποιες χιλιάδες επισκέπτες, το πολύ 10.000 άτομα.
Παρόλ' αυτά η επισκεψιμότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, από κάθε γωνιά του πλανήτη. Αποτέλεσμα; Το site να έχει τόσους πολλούς επισκέπτες, ώστε να μην είναι πια προσβάσιμο για τους χρήστες, καθώς έχει πέσει.
Έτσι, έφτασε η στιγμή, που η εταιρεία αποφάσισε να θέσει κάποιους κανόνες, απαραίτητους για τη λειτουργία της ιστοσελίδας. Η ανυπολόγιστη επιτυχία δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς τις απαραίτητες τεχνικές ρυθμίσεις.
Η ελκυστικότητα της συγκεκριμένης πλατφόρμας, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιτυχίας που γνωρίζουν ανάλογα συνεργατικά μοντέλα. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της μορφής άλλωστε, είναι η γνωστή σε όλους μας WIKIPEDIA. H Digital Globe, σε πρώτη φάση, ζήτησε αρχικά με μήνυμά της στη σελίδα, όσοι επισκέπτες δεν έχουν πρόσβαση να την επισκέπτονται αργότερα, ως μια πρώτη συνεισφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.