Μαλαισία: Ψάχνουν για τρομοκρατία σε ύποπτο e-mail

Μία άγνωστη οργάνωση που ονομάζεται "Ταξιαρχία Κινέζων Μαρτύρων" αναλαμβάνει την ευθύνη για την εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines,  με e-mail που έστειλε σε Κινέζους δημοσιογράφους. 

Η ομάδα, η οποία δεν έχει δώσει στίγματα στο παρελθόν, ανέφερε στην ηλεκτρονική της επιστολή: "Σκοτώνετε έναν από τη φατρία μας, θα σκοτώσουμε 100 από τους δικού σας ως αντίποινα", χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες για το πώς έγινε η επίθεση στην πτήση ή για την τύχη του μοιραίου αεροσκάφους.   

Ωστόσο, Κινέζοι αξιωματούχοι δεν είναι βέβαιοι αν οι ισχυρισμοί αυτοί ισχύουν ή πρόκειται περί φάρσας ενώ, αμφιβολίες για την εγκυρότητα του e-mail εξέφρασε και ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.  

"Δεν υπάρχει κανένας αξιόπιστος λόγος για να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς τους", είπε ο υπουργός, σύμφωνα με τα μέσα της Μαλαισίας.   

 Μάλιστα, αναφέρθηκε πως το μήνυμα πιθανόν να εστάλη για να αυξήσει την ένταση μεταξύ των Ουιγούρων και των Κινέζων Χαν, στον απόηχο της επίθεσης με μαχαίρι στο Κούνμινγκ την 1η Μαρτίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν.  

Οι Ουιγούροι είναι η μουσουλμανική μειονότητα της Κίνας και θεωρούνται Τούρκοι στην καταγωγή, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν μιλούν καν κινέζικα. Μάλιστα, δεν έχουν αναμιχθεί καθόλου με άλλες φυλές της τεράστιας ασιατικής χώρας και κύριο και πάγιο αίτημά τους είναι η απόσχιση τους από το κινεζικό κράτος.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα παραδόθηκε μέσα από μία ανώνυμη, κρυπτογραφημένη υπηρεσία, την Hushmail, η οποία είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί.