Αιματοβαμμένη εκεχειρία στη Συρία

Σε πλήρη αποτυχία εξελίχθηκε η προσπάθεια προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, για τη μουσουλμανική γιορτή του Έιντ αλ Άντχα.

Από την Παρασκευή μέχρι σήμερα, οπότε λήγει τυπικά η συμφωνία εκεχειρίας που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 500 άνθρωποι, σύμφωνα με Σύρους ακτιβιστές.

Σήμερα σημειώθηκε μια ακόμα βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο προκαλώντας το θάνατο 11 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο Sana, τα περισσότερα θύματα από την έκρηξη, που σημειώθηκε στη Δμαασκό, είναι γυναίκες και παιδιά. Ακόμα προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για έξι νεκρούς.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε μια συνοικία, φίλα προσκείμενη στο καθεστώς Άσαντ, η οποία έχει πληγεί ήδη από άλλες δύο παρόμοιες βομβιστικές επιθέσεις στις 28 Αυγούστου και στις 3 Σεπτεμβρίου, με συνολικά 32 νεκρούς.

Παράλληλα η συριακή αεροπορία πραγματοποίησε σήμερα τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς από τότε που ενεπλάκη στις συγκρούσεις, το καλοκαίρι, πλήττοντας κυρίως τα βορειοανατολικά περίχωρα της Δαμασκού, δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Σημειώθηκαν 34 επιδρομές σε διάστημα τριών ωρών το πρωί σ΄ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς από τότε που ενεπλάκη η πολεμική αεροπορία στις συγκρούσεις", τόνισε ο Ραμπί Αμπντέλ Ραχμάν.

Χθες, έχασαν τη ζωή τους 134 άνθρωποι.

Απογοήτευση και ανησυχία σε διπλωματικό επίπεδο

Την ανησυχία για τη Συρία εξέφρασε εκ νέου σήμερα ο διεθνής μεσολαβητής Λαχντάρ Μπραχίμι, από τη Μόσχα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη για διαβουλεύσεις με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

"Η κατάσταση στη Συρία είναι κακή και επιδεινώνεται", δήλωσε ο Μπραχίμι και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η υπό την αιγίδα του ΟΗΕ εκεχειρία δεν έχει μεγαλύτερη επιτυχία, αλλά πρόσθεσε πως αυτό δεν θα τον αποθαρρύνει.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει άμεσο σχέδιο να σταλούν ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στη Συρία.

Βαθιά απογοητευμένος δήλωσε σήμερα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και κάλεσε τα κυβερνητικά στρατεύματα και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης να τερματίσουν αμέσως τις μάχες.

"Είμαι βαθιά απογοητευμένος για το γεγονός ότι τα μέρη δεν σέβονται την έκκληση για διακοπή των μαχών", δήλωσε ο Μπαν στη νοτιοκορεάτικη πρωτεύουσα Σεούλ, όπου του απονεμήθηκε ένα βραβείο για την ειρήνη. "Η κρίση αυτή δεν μπορεί να λυθεί με περισσότερα όπλα και αιματοχυσία", τόνισε.