Τουρκία: Αποφυλακίστηκε ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ

Ο στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας Ιλκέρ Μπασμπούγ, αφέθηκε απόψε ελεύθερος από τη φυλακή όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης,για το ρόλο που φέρεται να είχε διαδραματίσει στην συνωμοσία που έγινε γνωστή με την ονομασία "Εργκενεκόν".

Ο στρατηγός ε.α. Μπασμπούγ βγήκε απόψε από τη φυλακή στο Σιλιβρί (Σηλυβρία), κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμενε έγκλειστος επί 26 μήνες.

Μιλώντας έξω από τη φυλακή στους δημοσιογράφους, μπροστά σε δεκάδες υποστηρικτές του, οι οποίοι ανέμιζαν τουρκικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα, ο απόστρατος ανώτατος αξιωματικός εμφανίστηκε συγκινημένος και οργισμένος.

"Τα χέρια μας είναι καθαρά. Δεν έχουμε παρά μία και μόνη απαίτηση: (να αποδοθεί) δικαιοσύνη", δήλωσε ο Μπασμπούγ, 71 ετών. "Ο τουρκικός λαός κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι δεν είχαμε κανένα συμφέρον να προχωρήσουμε σε ένα πραξικόπημα", συνέχισε και κάλεσε τις αρχές της Τουρκίας να δώσουν εντολή για την αναψηλάφηση της υπόθεσης.

"Αν η Τουρκική Δημοκρατία θέλει να γίνει ένα κράτος δικαίου, πρέπει να δοθεί μια απάντηση. Όσοι απεργάστηκαν αυτό το σχέδιο πρέπει να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων και να έχουν μια δίκαιη δίκη", είπε, και υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα του ώσπου να απελευθερωθούν όλοι όσοι καταδικάστηκαν «άδικα». 

Η υπόθεση Εργκενεκόν, καθώς και άλλη μία παρόμοια, η υπόθεση "Βαριοπούλα", συνέβαλαν καθοριστικά να περιοριστεί η δυνατότητα του —άλλοτε πανίσχυρου— τουρκικού στρατού να επεμβαίνει στην τουρκική πολιτική ζωή.

Η αποφυλάκιση του Μπασμπούγ εντείνει την αβεβαιότητα σχετικά με μια σειρά αποφάσεων της τουρκικής δικαιοσύνης όσον αφορά τις καταγγελθείσες συνωμοσίες με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δίνει τροφή στη σεναριολογία περί "εκεχειρίας" κι επαναπροσέγγισης, ανάμεσα στους στρατηγούς και στο κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η δίκη για την υπόθεση Εργκενεκόν διήρκεσε πέντε χρόνια και η ετυμηγορία ανακοινώθηκε τελικά τον περασμένο Αύγουστο.

Η υπόθεση αυτή χαρακτηρίστηκε ένα από τα κλειδιά που επέτρεψαν στο κόμμα του Ερντογάν να καταγάγει μια αποφασιστική νίκη έναντι του στρατού, ο οποίος αυτοπαρουσιαζόταν ως ο θεματοφύλακας του κοσμικού κράτους που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1923. Ο τουρκικός στρατός προχώρησε σε τρία πραξικοπήματα από το 1960 ως το 1980, ενώ εξανάγκασε μια κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ένα ισλαμικό κόμμα να εγκαταλείψει την εξουσία το 1997, με το λεγόμενο "μεταμοντέρνο πραξικόπημα".